Ham ve kalsine kolemanit katı atığının porselen karo bünyelerde kullanım olanaklarının araştırılması
The investigation of usage possibilities of raw and calcinated colemanite solid waste into porcelain tile bodies
  1. Tez No: 169241
  2. Yazar: ARİFE YURDAKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Waste, Boron, Colemanite, Porcelain Tile
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
IV HAM VE KALSİNE KOLEMANİT KATI ATIĞININ PORSELEN KARO BÜNYELERDE KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Arife Yurdakul Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nezahat EDİZ ÖZET Porselen karolar, çok yüksek fiziko-mekanik özelliklerinin yanı sıra dekoratif kaliteyi de ürünlere yansıttığından dolayı gelecek birkaç yıl içerisinde tamamen geleneksel seramik yer karosu ürünlerin yerini alacağı beklenmektedir. Bu çalışmada; Kütahya-Emet Etibor A.Ş' den ham olarak alman kolemanit katı atığının ve ayrıca bu atığa kalsinasyon işlemi uygulanarak elde edilen kalsine kolemanit katı atığının, Kütahya Seramik A.Ş. Porselen Karo Fabrikası işletme koşullarında Na-Feldispat yerine alternatif ergitici hammadde olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Uygulanan reolojik, fiziksel, mekanik ve termal testler ayrıca X-ışını difraksiyonu ve mikroyapı analizleri sonucunda; kolemanit katı atığının ham olarak doğrudan elde edildiği gibi hızlı pişirim yapılan porselen karo bünyelerde alternatif ergitici olarak kullanım potansiyelinin çok düşük olduğu görülmüştür. Kalsine kolemanit katı atığının ise alternatif ergitici hammadde olarak porselen karo reçetelerinde Na-feldispatın yerine kullanılabileceği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Atık, Bor, Kolemanit, Porselen Karo
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF USAGE POSSIBILITIES OF RAW AND CALCINATED COLEMANITE SOLID WASTE TNTO PORCELAIN TDLE BODIES Arife Yurdakul Ceramic Engineering, M.S.Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Assist. Prof. Nezahat EDİZ SUMMARY Since porcelain tiles also reflect decorative quality to products as well as the fact that they have very high physico-mechanical properties, it is expected that they will replace to traditional ceramic floor tiles in the next few years. In present research; usage possibilities of raw colemanite solid waste which was taken from Kütahya-Emet Etibor Co. and also calcinated colemanit solid waste which was obtained with applied calcination process to colemanit solid waste were investigated as alternative raw material in place of Na-feldspar. In the end of applied rhelogical, physical, mechanic and thermal tests besides X-ray diffraction and microstructure analysis, it was seen that raw colemanit solid waste have very few usage potential in fast firing porcelain tile bodies but it was determined that calcinated colemanite waste could be used as an alternative flux agent in place of Na-feldspar into porcelain tile recipies.