Giresun il merkezinde gürültü kirliliği ölçümü ve haritasının hazırlanması
Measurement and map preparation of noise pollution in Giresun centre
- Tez No: 178810
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRÜ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Trafik, Çevre Mühendisliği, Engineering Sciences, Traffic, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, Kirlilik, Giresun, İl Merkezi, Harita, Noise, Pollution, Giresun, City Center, Map
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma da; bir kirlilik faktörü olan gürültü insanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturması nedeniyle incelenmeye alınmıştır. Giresun il merkezinde, özellikle trafikten kaynaklanan gürültü seviyelerinin haritalanması amacıyla, işyerlerinin ve trafiğin yoğun olduğu karayolları ve şehir içi ana arterler ile uluslararası yol niteliğinde olan sahil kara yolu üzerinde toplam 99 adet ölçüm noktası belirlenmiştir. Ölçüm noktalarının koordinatları ise Magellan Spor Trak Map el tipi GPS alıcısı ile tespit edilmiştir. Ölçüm noktalarında oluşan gürültü seviyeleri sabah, öğlen ve akşam saatlerinde olmak üzere Testo 815 marka gürültü ölçüm cihazı ile ölçülmüştür. Ölçülen değerlere dayanarak il merkezinin sabah, öğlen ve akşam saatlerindeki kirliliğini gösterir gürültü haritaları, Netcad 4.0 GIS paket programı kullanılarak hazırlanmıştır. Giresun il merkezinde tespit edilen gürültünün azaltılması ve kontrolü için gerekli tedbirler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Noise, which is a factor of sound pollution, is investigated in this study because it has negative effects on the people health. Total 99 measurement point were designated in the city center of Giresun, especially at the main roads, which have excess shops and heavy traffic, and coastline roads, which are in the status of international roads, for mapping the noise level caused by traffic. The coordinates of the measurement point were defined by the mobile Magellan Spor Trak Map GPS receiver. The noise levels at the measurement point are measured by Testo 815 type noise measurement equipment in the morning, midday and evening. According to the measured values, the noise pollution maps of the city center in the morning, midday and evening are presented by the Netcad 4.0 GIS program. The required precautions, to reduce and control the defined noise in the city center of Giresun, were exposed in the study.