Ortaöğretim öğrencileri ve annelerinin çevre ile ilgili bilgi düzeyleri
The secondary education students and their mothers to determine their knowledge about the environmental
  1. Tez No: 314927
  2. Yazar: SABİRE KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVAL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim öğrencisi, anne, çevre, çevre eğitimi, Secondary education school student, mother, environment, enviromental education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırma, Giresun il merkezinde ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ve annelerinin; genel çevre konularına ilişkin bilgileriyle, atıklar, enerji kaynakları, su kullanımı ve kirliliği, hava ve gürültü kirliliğine ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek, bilgi düzeylerindeki benzerlik ve farklılıkları incelemek, araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin ve annelerinin çevre korunmasına ilişkin bilgilerini geliştirici önerilerde bulunmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma bölgesi olarak Giresun İl Merkezinde yer alan ortaöğretim okullarından; Giresun Lisesi, Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi, Atatürk Anadolu Lisesi, Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi alınmıştır. Çalışmanın evrenini, Giresun ilindeki orta öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler ve anneleri oluşturmaktadır. Örneklemi ise ilgili evrenden tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilmiş 385 öğrenci ve anneleri oluşturmuştur. Örneklem seçiminde ?basit tesadüfî örnekleme? yöntemi kullanılmıştır. Araştırma geliştirilen anket formuna bağlı kalınarak 15.12.2010 ? 15.03.2011 tarihleri arasında ortaöğretim öğrencileri ve annelerine uygulanmıştır. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin% 96,6' sının ve annelerin % 93.2'sinin çevre korunmasının gerekliliğine inandıkları, öğrencilerin % 57.9'unun, annelerin ise % 76.9' unun çevre eğitimi almadığı saptanmıştır. Araştırmada, öğrencilerin ve annelerin ?Canlıların birbirleri ve çevreyle ilgili ilişkilerini inceleyen bilim nedir?? sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde, öğrenciler( %82.3) ve anneler(% 92.2) arasında ?ekoloji? yanıtını verenlerin başta geldiği belirlenmiştir. Araştırmada, öğrenciler ve annelerin ? Hangisi belirli bir coğrafi alanda bulunan tüm bitki türlerinin genel adıdır??sorusuna öğrencilerin % 14.5'i ve annelerin % 33.2'i? flora? yanıtını vermişlerdir. Araştırmada ?Ülkemiz jeotermal enerji yönünden en şanssız ülkeler arasındadır'' ifadesine öğrencilerin % 36.8'i ?bilmiyorum'', annelerin ise % 43.1'i `'hayır''yanıtını, ?Oksijen gazı, arabalardan çıkan ekzos gazının içinde bulunmaz? ifadesine ise öğrencilerin % 95.6' sı, annelerin % 91.4' ü ?evet? yanıtını ilk sırada vermişlerdir. Araştırma kapsamına alınan öğrenciler ve annelerin gürültü kaynakları ve kirliliği konusunda bilgileri incelendiğinde ?gürültünün insanoğlu üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi yoktur? ifadesine öğrencilerin (% 82.9) ve annelerin( % 70.9) ilk sırada ?hayır? yanıtını verdikleri saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çevre ile ilgili konularda annelerin bilgi düzeyleri ile öğrencilerin bilgi düzeyleri genellikle birbirine paraleldir. Bu durum öğrencilerin çevre ile ilgili bilgi düzeylerinin oluşmasında annelerinin etkin rolleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Research has been conducted in the Giresun district with seconday education students and their mothers in order to determine their knowledge regarding general environment protection, waste, energy resources, usage of water and contamination, air and noise pollution and to determine their level of knowledge and differences. After completing the project , with the findings it is planned to advice the secondary education students and their mothers in order to progress their knowledge how to protect the environment. The reserch area is located within the Giresun district and consists of the following secondary education schools; Giresun Highschool, Hamdi Bozbag Anatolia Highschool, Ataturk Anatolia Highschool, Anatolia Technical and Industrial Trade Highschool, FemaleTrade Highschool, Commercial Trade Highschool. The basis of this research is formed with the participation of secondary education school students and their mothers in the Giresun district. The sampling process however from this basis was conducted with 385 students and their mothers were chosen by random sampling method“The simple random sampling”method has been used for the basis of the selection. The research has been implemented to secondary education school students and their mothers depending on the survey has been generated and held between the dates of 15.12.2010- 15.03.2011.96,6 % of the students and 93,2% of their mothers who have participated in the research believed in the necessity of environmental protection, it has been concluded that 57,9% of the students and 76,9% of their mothers have not received the necessary enviromental education. It has been understood that the students who have participated in the research stated as the primary source of their information about the environment educational organizations (41,3%) while their mothers stated visual and print media (60,3%).In the research it has been determined that the students and their mothers responded (students: 82,3%, mothers: 92,2%) as“Ecology”to the question of“ what is the science that investigates the relationship between living organisms and the environment?”In the research, to the question of“Which one is the general name of all plant life in a certain geographical region?”14,5% of the students and 33,2% of their mothers responded as“Flora”.36,8% of the participating students in the research, 35,1% responded as“I don´t know”to the statment of“Our country is among the unluckiest countries in terms of geothermal energy”43,1% of the mothers however responded as“no”,to the stamenent of ?Oxygen doesn?t exist in hte car exhaust ?however 95,6% of the students and 91.4% of their mother responded with ?yes? in first place.The student and the mothers participated in the study examined with the level of their knowledge on sources of noise on human beings,?the student (82.9%) and their mothers (70.9%) responded with ?no? ranked first. According to the outcome of the research; the level of environmental information of the students and their mothers are similar to each other. This outcome showes that the role of the mothers influencing the environmental knowledge of the students is highly effective.