Dairesel kompozit tabakalarda düşük hızlı darbe hasarının incelenmesi
The investigation of low velocity impact damage in circular composite layers
- Tez No: 178833
- Danışmanlar: DR. MEMİŞ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plastic matrix composites, low-velocity impact, drop weight
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kompozit malzemelerde darbe karşısında verilen cevap, diğer malzeme türlerininkinden farklı olabilmektedir. Kompozit malzemelerin birden fazla bileşenden meydana gelmiş olması da mekanik cevabın önceden tahmin edilebilmesini zorlaştırmaktadır. Özellikle de tabakalı Kompozit malzemelerde tabakalar arası ayrışma (delaminasyon) olaylarının da görülme ihtimali ile bu malzemelerin dinamik darbe karşısında ne tür davranış sergileyeceğinin belirlenmesi büyük önem kazanmaktadır. Bu çalışmada E-camı/epoksi tabakalı kompozitlerin düşük hızlı darbe altındaki dinamik cevabı deneysel olarak araştırılmıştır. Tek yönlü takviyelendirilmiş tabakalar [+45/-45/90/0]s şeklinde düzenlenerek 8 tabakalı numuneler elde edilmiştir. Aynı açısal düzenlemenin simetriği de alınarak 16 tabakalı numuneler elde edilerek iki farklı kalınlıkta numune üretilmiştir. Darbe testleri özel olarak geliştirilmiş olan, düşey ağırlık düşürme test cihazı ile yapılmıştır. Darbe testlerinde kullanılan vurucu 24 mm çapında, yarı küresel uçlu bir geometriye sahiptir. Vurucu kütlesi 30 kg'dır. 1,0, 1,5, 2.0, 2.5 ve 3.0 m/s'lik çarpma hızlarında testler yapılmıştır. Çalışmalarda 140x140mm ebatlarındaki iki farklı kalınlıktaki numuneler, çapı 100 mm olan kalıba bağlanarak darbe testine tabi tutulmuşlardır. Deney sonunda yutulan enerji, hasar miktarı, temas kuvvetleri ve şekil değişimleri
Özet (Çeviri)
The answering against to reaction in composite materials can be different from the other kinds of materials. The composite materials have a lot of components in their structure which can be complicated to estimate mechanical answering. Especially, the delamination of what kinds of behavior against to dynamic impact in spite of decomposition between the layers in layer composite materials is very important. In this study, It has been investigated that dynamic answering of the composite of E-glass/epoxy layers under low-velocity impact with experimental. Single direction reinforced layers were put in order like to [+45/-45/90/0]s and 8 layers samples were obtained. Two different thickness samples were produced from 16 layers from symmetric same angular arrangement. The impact tests were conducted with a specially developed vertical drop weight testing machine. The impactor has 24 mm in diameter and its mass is 30 kg, and it has a geometric figure of a semi globe point. The impact speeds that tests were done is 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 and 3.0 m/s. In the studies, the samples that 140x140 mm dimensions and two different thickness had been tied to mould which have 100 mm diameters and were applied the impact tests. End of the experiments, It has been investigated absorbed energy, quantity of damage, power of contact and deformations.