Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Yerleşkesi'nde yurtlarda barınan öğrencilerin sorunlarının eğitimlerindeki başarı düzeylerine etkisi
The effect of the problems of students staying in the dormitories at Alaaddin Keykubat Campus on their educational achievement levels
- Tez No: 178840
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTHAT DİREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Ziraat, Sociology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Eitim, Yurt, Örenci Sorunları, Education, Dormitory, Problems of Students
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu aratırmanın amacı; Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Yerlekesi'nde yurtlarda barınan örencilerin sorunlarının eitimlerindeki baarı düzeylerine etkisini tespit etmektir. Aratırmanın verileri Alaeddin Keykubad Yerlekesi'nde bulunan 3 farklı örenci yurdunda barınan toplam 188 örenciden toplanmıtır. Evrenin toplam büyüklüü 4932 örenciden olumaktadır. Soru formu; literatür taraması ve daha önce kullanılmı güvenilirlii ve geçerlilii kanıtlanmı ilgili ölçeklerden elde edilen bilgilerden yola çıkarak özgün bir ekilde tasarlanmıtır. Soru formunun geçerlilii; yüzey geçerlilii ve Kaiser-Meyer-Olkin örneklem geçerlilik testi deeri ile salanmıtır. Anketlerden toplanan verilerin girii ve istatistiksel analizlerin yapılması SPSS 15.0 paket programı aracılııyla gerçekletirilmitir. Öncelikle katılımcıların genel özelliklerinin görülebilmesi ve sorulara verilen yanıtların betimleyici (tasviri) sonuçlarını elde edebilmek amacıyla tanımlayıcı (descriptive) analizler (yüzde, frekans, mod, medyan, aritmetik ortalama ve standart sapma) uygulanmıtır. Bulguların deerlendirilmesinin ikinci aamasında ise baarı düzeyi ile yurt hizmetlerinden memnuniyet düzeyi arasındaki ilikiyi ortaya koyabilmek amacıyla deneklerin notlarının aritmetik ortalamaları ile on farklı hizmet kategorilerinden ve genel hizmete ilikin memnuniyet düzeyi arasında ?Pearson Correlation? analizi uygulanmıtır. Aynı analiz alttan ders sayısı ile yine hizmet gruplarından elde edilen memnuniyet düzeyi arasında da uygulanmıtır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of the problems of students staying in the dormitories at Alaeddin Keykubat campus on their educational achievement levels. The data of the study have been collected from totally 188 students staying in 3 different dormitories at Alaeddin Keykubat campus. The scope of the study consists of 4932 students. The questionnaire form has originally been designed by considering the literature search and the envantories whose reliability and validity have previously been made. The validity of the questionnaire form has been provided by surface validity and KMO Barlett value. Feeding the data obtained from the surveys and statistical analyses have been carried out through SPSS 15.0 packet program. Firstly, descriptive analyses such as percentage, frequency, mod, media, arithmetical average and standard deviation have been practiced in order to see the general features of the participants and to obtain the depictive results of the answers given to the questions. In the second stage of evaluating the findings, ?Pearson Correlation? analysis has been employed between the arithmetical average of the participants and 10 different service categories and satisfaction with general service to show the relationship between achievement level and satisfaction with the dormitory services. The same analysis has been employed between the number of repeated courses and satisfaction with groups of services.