Mastitisli ineklerden izole edilen staphylococcus aureus suşlarının rep-pcr ile tiplendirilmesi
Typing of staphylococcus aureus strains isolated from bovine mastitis with rep-pcr method
- Tez No: 178839
- Danışmanlar: PROF. DR. KUDDİSİ ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mastitis, Staphylococcus aureus, REP-PCR, Mastitis, REP-PCR, Staphylococcus aureus
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
Mastitis, sütçülük işletmelerinde giderlerin artması ve süt veriminin azalması gibi sonuçlara yol açarak önemli ekonomik kayıplara sebep olan yangısal bir bozukluktur. Staphylococcus aureus, mastitis`e sebep olan etken organizmalar arasında ilk sıralarda yer alır. Bu çalışmada, Konya Bölgesi'ndeki mastitisli ineklerden izole edilen 44 S. aureus ve yedi S. intermedius suşunun akrabalık derecelerinin REP-PCR yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. REP-PCR sonucunda 500-3000 bp büyüklüklerinde ve 2-6 arasında değişen sayılarda bantlar gözlemlenmiştir. Bu REP profillerine göre çıkarılan dendrogramda S. aureus ve S. intermedius suşları arasındaki genetik akrabalık %9-82 oranında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Mastitis is an inflammatory anomaly which results economic losses by factors like increase in prices at small dairies and decrease in milk production. Staphylococcus aureus is one the most effective factors which cause mastitis disease. The aim of this study was to determine of the relationship degree by REP-PCR between 44 S. aureus and seven S. intermedius strains isolated from bovines mastitis from Konya region. As a result, 500-3000 bp sized, 2-6 REP-PCR bands were observed. After obtaining a dendrogram from these REP profiles, it is determined that the relationship between S. aures and S. intermedius was 9-82.