Farklı yetiştirme sistemleri ve humik asit dozlarının kültür mantarında (Agaricus bisporus (Lange) Sing.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi
Effects on the yield and some quality characteristics on mushroom (Agaricus bisporus (Lange) Sing.) of the different growing systems and humic asit doses
- Tez No: 178841
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Agaricus bisporus, ranza, blok pres, torba, humik asit, verim, Agaricus bisporus, bunk, block press, bag, humic acid, yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu arastırma ile 2007 yılında aynı üretim odasında farklı yetistirme sistemlerine farklı dozlarda humik ait uygulaması yapılmak suretiyle Agaricus bisporus türü kültür mantarı yetistiriciliginde verim ve bazı kalite parametrelerindeki degisimin tespiti amaçlanmıstır. Arastırmada yetistirme sistemi olarak blok pres, ranza ve torba sistemleri kullanılmıstır. Bu yetistirme sistemlerinde komposta 0, 0.72, 1.44, 2.16 litre/ton dozunda sıvı humik asit uygulanmıstır. Arastırmada toplam verim (kg/100 kg kompost), ortalama karpafor agırlıgı (g), ortalama sapka agırlıgı (g), ortalama sap agırlıgı (g), ortalama sapka çapı (mm), ortalama sap çapı (mm), ortalama sap uzunlugu (mm), toplam kuru madde (%) ve ham protein (%) parametreleri incelenmistir. Sonuçta, toplam verim, ortalama meyve agırlıgı ve ham protein içerigi bakımından yetistirme sistemleri arasında istatistik anlamda farklılık bulunmamıstır. Ortalama sapka agırlıgı torba sisteminden (23.77 g), ortalama sap agırlıgı blok pres sisteminden (9.47 g), ortalama sapka çapı ranza sistemden (49.54 mm), ortalama sap çapı blok pres sisteminden (19.18 mm), ortalama sap uzunlugu blok pres sisteminden (28.28 mm), toplam kuru madde miktarı (%) blok pres yetistirme sisteminden (% 7.14) istatistik anlamda en yüksek degerler elde edilmistir. Toplam verim yönünden humik asit dozları incelendiginde en yüksek verim 0.72 litre/ton kompost dozundan alınmıs, bunu 0 litre/ton kompost, 1.44 ve 2.16 litre/ton kompost dozu (sırasıyla 23.40, 21.09, 18.09, 16.80 kg/ 100 kg kompost) izlemistir. Humik asitin 0.72 litre/ton dozundan daha yüksek dozları verim düsüklügüne neden olmustur. Karpafor agırlıgı (31.51 g) ve sapka agırlıgında (24.12 g) 0.72 litre/ton, sap agırlıgı (7.98 g), sapka çapında (48.45 mm) 1.44 litre/ton, sap çapı (18.94 mm), ham protein içeriginde (% 44.93) 2.16 litre/ton, sap uzunlugu (24.96 mm) ve kuru madde içeriginde (% 6.91) 0 litre/ton, humik asit uygulamalarından en yüksek degerler elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
The object of this study is to determine the yield and some quality parameters of Agaricus bisporus cultivated mushrooms on the condition of different cultivation systems in the same cultivation room with applying different levels of humic acid in 2007. The block pres, the bunk and the bag were used as cultivation system. In these cultivation systems, 0, 0.72, 1.44, and 2.16 l/ton liquid humic acid were applied to the compost. Total yield (kg/100 kg compost), mean carpophores weight (g), mean lid weight (g), mean stalk weight (g), mean lid diameter (mm), mean stalk diameter (mm), mean stalk length (mm), total dry substance (%), and crude protein (%) parameters were investigated on in the study. As a result, there was not found any significant difference between the cultivation systems in terms of total yield, mean fruit weight, and crude protein content. The average of lid weight, stalk weight, lid diameters, stalk diameter, and total dry substance were determined as in the bag system (23.77 g), in the block press system (9.47 g), in the bunk system (49.54 mm), in the block press cultivation system (28.28 mm), and in the block press system (% 7.14) respectively. By concerning of total yield on the different humic acid doses, the highest yield was obtained from 0.72 l/ ton dose, which was followed by 0 l/ton compost and 1.44 and 2.16 l/ton doses (23.40, 21.09, 18.09, 16.80 kg /100 kg compost, respectively ). The application of humic acid doses was decrease yield after applying more then 0.72 l/ton dose. The highest yield in carpophores weight (31.51 g), and lid weight (24.12 g ) were measured on the 0.72 l/ton dose. Stalk weight (7.98 g), and lid diameter (48.45 mm) were the highest in 1.44 l/ton humic acid dose, while stalk diameter (18.94 mm), and crude protein content (44.93 %) were the highest in 2.16 l/ton humic acid dose. Stalk length (24.96 mm), and dry substance content (6.91 %) were the highest in 0 l/ton dose of humic acid applications.