Açılı yüzey çatlaklı cam/epoksi kompozit malzemelerin kırılma davranışları
Investigastion of fracture behaviour of glass textile reinforced epoxy composites with on angular surface crack
- Tez No: 178860
- Danışmanlar: DR. İBRAHİM GÜLDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam epoksi kompozit, açılı yüzey çatlağı, çekme deneyi, kırılma davranışı, delaminasyon, Glass/epoxy composites, tensile test, fracture bahavior, delamination
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, üzerinde açılı yüzey çatlağı bulunan kompozit malzemelerin çekme yükü altında kırılma davranışı incelenmiştir. Kompozit levhalar sekiz tabakalı olup, el yatırması yöntemiyle imal edilmiştir. ASTM E740 standardına uygun olarak hazırlanan numuneler üzerine farklı açısal konumlarda yarı eliptik yüzey çatlakları açılmış ve çekme testine tabi tutulmuştur. Çatlak ilerleme davranışı ve kırılma tokluğu değerleri tespit edilmiş ve sonuçlar grafikler halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the fracture behaviour under tension load of glass / epoxy composite materials with surface cracks were investigated. The composite plates consisting of eight layers were produced by hand lay up method. The tensile specimens were prepared in accordance with ASTM E740 standard and semi elliptical surface cracks with different depth-to-lenght parameter were cut on the tensile specimen. The crack growht behaviors of the plates under tensile loading was determined.