Türkiye'de yaş meyve ve sebze üretimi, ihracatı, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Fresh fruit and vegetable production and exportation in Turkey, problems faced and solution proposals
- Tez No: 178859
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI KALYONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: yaş meyve sebze, üretim, depolama, taşıma, ihracat, Fresh fruit and vegetable, production, storage, transportation, exportation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Türkiye yaklaşık 40 milyon ton yaş meyve ve sebze üretimi ile dünyanın önemli üretici ülkelerinden birisidir. Ancak, ihracatımızın üretime oranı %4 civarındadır. İhracata konu olan yaş meyve ve sebzelerin, uluslararası piyasalarda talep edilen standartlara uygun kalitede ve miktarda üretilmesi, uluslararası pazarlarda talep gören çeşitlerin üretiminin yaygınlaştırılması, hasat, depolama ve taşıma ile ilgili sorunların giderilmesi, ürün izlenebilirliği ve ürün güvenliği gibi son zamanlarda önem kazanan konuların ülkemizdeki uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte yaş meyve ve sebze ihracatının toplam ihracatımız içindeki payının artacağı söylenebilir. Bu çalışmada, Türkiye yaş meyve ve sebze üretiminden pazara kadar yer alan aşamalarına genel bir bakış yapılmış, belirlenen sorunlara bazı çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is one of the important fresh fruit and vegetable producer country with approximately 40 million tons of production. But the rate of our exportation over production is approximately 4%. It can be said that the portion of fresh fruit and vegetable exportation in our total exportation will increase together with spreading out of the applications like the production of the fresh fruit and vegetable in demanded standards in quality and amount, widespread production of demanded products in international markets, harvest, solving the problems of storing and transportation, product followability and reliability. In this study, general view of the stages from production to market of the fresh fruit and vegetables of Turkey were presented and solution proposals were given on certain problems.