Akşehir tarihi kent merkezinin korunmasında yayalaştırmanın etkinliğinin irdelenmesi
A research on an effectiveness of pedestrianization on conservation of Akşehir historical city centre
  1. Tez No: 178862
  2. Yazar: MUSA ERKOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜGÜLSÜM TER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi kent merkezi, koruma, yayalaştırma, Akşehir, Historical city centre, conservation, pedestrianization, Akşehir
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde yaşadığımız şehirler; geçmişteki yaşanmışlıklar üzerine kurulmuş modernist yaklaşımlar çerçevesinde planlama adı altında tarihi doku çevresinde tarihi dokuyu dikkate almadan oluşturulan beton yığınları halini almıştır. Bu süreçte, şehrin asıl kullanıcıları olan biz insanlar unutulmuş teknolojik gelişim içerisinde robotlaşan her türlü ihtiyacını araçlar aracılığı ile çözen yeni bir toplum oluşturulmuştur. Tarihi dokular ise rant kargaşası güdülmeden, insanların kolayca yaya ulaşımını sağlayabildiği mekansal çözümleri, cumbalı az katlı evleri, dar sokakları ile her köşesinin sonunda bir başka sürpriz saklı olan ve mekânın kullanıcılarına ait açık yeşil alanları, meydanları ve konut dokusu ile bir bütün teşkil eden, insanların huzur içinde yaşadığı kültürel mirasımızın saklı olduğu mekânlar,şehirlerde yaşanan hızlı gelişmelere, baskı ve strese dayanamayarak kaybolmaya yüz tutmuştur.Dünyada 1945'li yıllarda Venedik Tüzüğü ile Ülkemizde ise 1950'li yıllarda şehirlerdeki tarihi çevrelerin tahribatlarını önlemek için, tarihi kent merkezlerinin tarihi yapılar ile birlikte kullandıkları çevrelere koruma amaçlı hüküm ve kararlar getirilerek ve kültürel miraslarımızı gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli adımlar atılmıştır. Bu çalışmada dünya ve ülkemiz ölçeğinde tarihi kent merkezlerinin korunmasında yayalaştırmanın etkinliği, Akşehir tarihi kent merkezi örneğinde irdelenerek, öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our times, the cities we live in had been formed with the stack of concrete without taking care of the historical tissue within the modern approaches based on the past lives, within the historical tissue under named planning.In the cities we live in, we, the people who are the real users of them are becoming robot within the forgotten technological improvements made a new society which solved each need by means of equipments. Nevertheless it is a different way of life in the historical tissues which are pressed for, our hidden historical inheritance which is faced to face disapperar in the city centrum we live in. Without paying attention any self-intereset, with the localities having bay a window and the narrow streets and the mechanical solvings of the pedestrian transport that the people supplied, formed a complete with the open green space, fields and the housing tissue hidden another surprise at each corner which the people live in peace are to meet to disappear because of the press and stress of the cities of our times.In the Earth, with the Venetian charter in 1945?s and in our country in 1950?s, it was brought in some rules and decisions related to protecting the enviroment together with the historical bulildings of the historical city central to prevent the demaging of the historical environments so some work had been done to reenjoy life the our historical inheritance which faced to face disappearing. By materializing the examining of these works at the scala of the Earth and Turkey, the application forms and the positive and negative aspects of the functional changings had put forward.