Arpa çeşitlerinde farklı tohumluk miktarlarının verim, verim öğeleri ve kalite özelliklerine etkileri
The effectiveness of different seed quantities of barley cultivars on yield, yield components and quality characteristics
  1. Tez No: 178872
  2. Yazar: METİN ŞEHİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM SADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, ekim sıklıkları, verim, verim öğeleri, kalite özellikleri, Barley, sowing densities, yield, yield components, quality characters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Araştırma 2005-2006 üretim yılında Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünün Haymana-Ankara'daki arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada Avcı 2002 ve Aydanhanım arpa çeşitlerinde farklı ekim sıklıklarının (175, 275, 375, 475, 575 tane/m2) verim, bazı verim ve kalite öğelerine etkileri belirlenmiştir. Araştırma ? Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseni? ne göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ele alınan özelliklerde; bitki boyu, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, 2.5 mm elek üstü tane oranı, 2.2-2.5 mm elek üstü tane oranı, irilik sınıfı yönüyle çeşitler arasındaki farklılık, protein oranı, 2.2-2.5 mm elek üstü tane oranı yönüyle ekim sıklıkları arası farklılık önemli olduğu belirlenmiştir. Çeşit x ekim sıklığı interaksiyonu ise sadece 2.2-2.5 mm elek üstü tane oranı ve irilik sınıfı üzerine etkili olmuştur. Artan ekim sıklıklarına bağlı olarak protein oranı ve 2.5 mm elek üstü tane oranı da önemli ölçüde azalmıştır. İrilik sınıfı ve 2.2-2.5 mm elek üstü tane oranı yönüyle çeşitler ekim sıklığına farklı tepki vermiş, Avcı 2002 çeşidinde ekim sıklığı arttıkça bu değerler azalırken, Aydanhanım çeşidinde bu değerler ekim sıklığına göre önemli ölçüde değişmemiştir. Çeşit ortalamaları incelendiğinde Aydanhanım ve Avcı çeşitlerinde tespit edilen ortalama değerler sırasıyla bitki boyu için 88.1 cm ve 63.3 cm, metrekarede başak sayısı için 248 adet ve 247 adet, tane verimi için 390 kg/da ve 378 kg/da, bin tane ağırlığı için 46.4 g ve 37.8 g, hektolitre ağırlığı için 68.0 kg ve 64.2 kg, protein oranı için %14.5 ve %13.7, 2.5 mm elek üstü tane oranı için %90.7 ve %52.5, 2.2-2.5 mm elek üstü tane oranı için %0.4 ve %4.8, irilik sınıfı için 2.2 ve 7.1 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in Central Research Institute of Field Crops in Haymana-Ankara during 2005-2006 growing season. Using Avcı 2002 and Aydanhanım barley varieties, effects of different sowing densities (175, 275, 375, 475, 575 grain. m2) on yield and some yield and quality components were determined. The experiment was designed as ?split plots in randomized complete block experimental design? with 3 replicates. There were significant difference among cultivars with respect to plant height, thousand grain weight, hectoliter weight, protein ratio, the rate of kernel remaining above 2,5 mm sift, the rate of kernel remaining above 2,2-2.5 mm sift, the category of largeness and among sowing densities with respect to protein ratio, the rate of kernel remaining above 2,2-2.5 mm sift. The interaction of variety x sowing densities was only significant effect on the rate of kernel remaining above 2,2-2.5 mm sift and the category of largeness. At increasing sowing densities, it?s determined that protein ratio and the rate of kernel remaining above 2,5 mm sift tended to decrease. Varieties showed different responses to sowing densities with respect to the rate of kernel remaining above 2,2-2.5 mm sift and the category of largeness. At increasing sowing densities, while the rate of kernel remaining above 2,2-2.5 mm sift and the category of largeness decreased in Avcı 2002, this characters didn?t have any changes in Aydanhanım. The means of Aydanhanım and Avcı 2002 observed characters, were 88.1 cm and 63.3 cm for plant height, 248 and 247 for spike number per square meter, 390 kg.da-1 and 378 kg.da-1 for grain yield, 46.4 g and 37.8 g for thousand grain weight, 68.0 kg and 64.2 kg for hectoliter weight, %14.5 and %13.7 for protein ratio, %90.7 and %52.5 for the rate of kernel remaining above 2,5 mm sift, %0.4 and %4.8 for the rate of kernel remaining above 2.2-2.5 mm sift, 2.2 and 7.1 for the category of largeness, respectively.