İlköğretim fen bilgisi öğretiminde 'Hücrede yapı ve canlılık olaylarının yönetimi nasıl sağlanır?' konusunun öğretiminde yapılandırmacı yaklaşım ile öğretimin öğrenci başarısına etkisi
The effect of the topic 'How the management of structure and viability cases in cell is provided?' on constructivist approach in teaching and on teaching of student achievement in elementary science teaching
  1. Tez No: 178871
  2. Yazar: HÜSEYİN SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYVAZ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, geleneksel yöntem, öğrenme, fen öğretimi, Constructivist approach, traditional method, learning, science teaching
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada ilköğretim 8. sınıf Fen Bilgisi dersi programında yer alan ?Hücrede Yapı ve Canlılık Olaylarının Yönetimi Nasıl Sağlanır ?? konusunun öğretiminde yapılandırmacı yaklaşım ile öğretimin öğrenci başarısına etkisi araştırıldı.Araştırmanın denekleri 2006-2007 öğretim yılı Şanlıurfa ili Bozova ilçesinde bulunan Yaylak İlköğretim Okulu'na devam eden sekizinci sınıf öğrencileri arasından rastgele seçildi. Araştırma, farklı şubelerden 40 öğrenci deney grubunu ve 40 öğrenci de kontrol grubunu oluşturmak üzere toplam 80 denek üzerinde yürütüldü.Araştırma Fen Bilgisi dersi ? Hücrede Yapı ve Canlılık Olaylarının Yönetimi Nasıl Sağlanır ?? konusunun bilişsel alanın bilgi düzeyinde önceden belirlenmiş davranışlarla sınırlı tutulup öğrencilerin başarısında yapılandırmacı yaklaşım ve geleneksel öğretim değişkenleri ele alındı. Araştırmanın problemini test etmek için kontrol gruplu ön test?son test deseni kullanıldı.Araştırmanın problemine ilişkin istatiksel analizler SPSS for Windows paket programında gerçekleştirildi.Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular şöyledir:Araştırmanın problemi olan ? Hücrede Yapı Ve Canlılık Olaylarının Yönetimi Nasıl Sağlanır ?? konusunun öğretiminde yapılandırmacı yaklaşım ile öğretimin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun başarı puanları arasında ortalamaları açısından anlamlı bir fark bulunduğundan, yapılandırmacı yaklaşım ile öğretimin daha etkili olduğu tespit edildi.Kontrol grubunun ön test ? son test sonuçları karşılaştırıldığında kontrol grubunun son testi lehine anlamlı bir fark tespit edildi.Deney grubunun ön test ? son test sonuçları karşılaştırıldığında deney grubunun son testi lehine anlamlı bir fark tespit edildi.Deney ve kontrol grubu son test sonuçları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulundu. Yani son testte yapılandırmacı yaklaşım ile öğretim yapılan deney grubunun, geleneksel öğretim yapılan kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of the topic ? How the management of structure and viability cases in cell is provided? ? on constructivist approach in teaching and on teaching of student achievement in elementary science teaching.The study carried out in the first semester of 2006-2007 academic year in Bozova county of Şanlıurfa. The subjects of the study have consisted of the students selected randomly from eighth grade of Yaylak primary school. The study has been carried on 40 students as control group and 40 students experimental group, 80 students as whole.The study is limited to the cognitive domain of knowledge stage of behaviours about teaching ?How the management of structure and viability cases in cell is provided?? in Science Education course and variables constructivist approach and traditional method are taken into consideration about the achievement of students. In research, control group, pre-test post test was utilized.The data are analized by using SPSS for Windows package programme.The results can be summarized and interpreted as follows:As a significiant difference is found between the means of achievement scores of experimental group of students taught with traditional method, constructivist approach in teaching is found more effective than traditional method.When control group?s pre- and post test results are comparied, significiant difference in favour of control group?s post- test is found.When experimental group?s pre- and post test results are comparied, significiant difference in favour of experimental group?s post- test is found.When both groups? post test results are compared, there is a meaningful difference in favour of experimental group. This means that experimental gruoup taught with the constructivist approach is more successful than the control group taught with traditional method.