Selçuk Üniversitesi Aaaddin Keykubat kampus alanında yetişen iğdeler (Elaeagnus angustifolia L.) üzerine bir seleksiyon çalışması
A research on selection of russian olive (Elaeagnus angustifolia L.) grown in Selcuk University campus in Konya province
  1. Tez No: 178873
  2. Yazar: GAMZE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Konya, ğde (Elaeagnus angustifolia L.), seleksiyon ıslahı, Turkey, Konya, olaester (Elaeagnus angustifolia L.), selection breeding
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu arastırma, Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampusu, alanı içerisinde bulunan iğde populasyonundan seleksiyon ıslahı yoluyla çesit olmaya aday, üstün kaliteli tiplerin belirlenmesi amacıyla, 2005 yılında yapılmıstır. Bu çalısmada toplam 30 adet iğde (Elaeagnus angustifolia L.) tipi incelenmis ve bu tiplerden meyve özelliklerine göre 12 tip seçilmistir. Seçilen tiplerde meyve ağırlıkları 1.55 gr ile 1.82 gr, meyve uzunluğu 21.42 mm ile 24.80 mm, meyve genisliği 15.44 mm ile 17.72 mm arasında ve et/çekirdek oranı ise 2.31 ile 4.20 arasında bulunmustur. Tiplerin C vitamini miktarı 1,86 mg/100 gr ile 5,03 mg/100 gr arasında bulunmustur.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to from the population of olaesters that are found in Selçuk Unıversty of Alaaddin Keykubat Campus in 2005 in order to determinate the candidates of the kinds of high quality fruits by collectioral selection method. In this survey total 30 kinds of olaester (Elaeagnus angustifolia L.) has been examined and 12 kinds of olaester (Elaeagnus angustifolia L.) has been chosen between them according to their fruit characteristics. The weight of fruits in chosed ones, has been recorded between 1.55 gr and 1.82 gr, the length of fruits are between 21.42 mm and 24.80 mm, the width of fruits are between 15.44 mm and 17.72 mm and the rate of seed/ flesh is between 2,31 and 420. Finally the rate of vitamin C of kinds has been determined between 1,86 mg/100 gr and 5,03 mg/100 gr.