Lise 2. sınıf biyoloji dersinde okutulan 'Biyosferdeki yaşama birlikleri' konusunun geleneksel ve gezi-gözlem yöntemiyle öğretimin öğrenmeye olan etkisinin karşılaştırılması
A comparative study on the traditional and excursion-observation methods about 'Living units in the biosphere' of second grade high school biology curriculum
- Tez No: 178875
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Biyosferdeki Yasama Birlikleri, Gezi-Gözlem Yöntemi, Biology Education, Living Units in the Biosphere, Excursion ? Observation Methods
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalısma, lise 2. sınıf biyoloji dersinde okutulan ?biyosferdeki yasama birlikleri? konusunun geleneksel ve gezi-gözlem yöntemiyle öğretiminin öğrenmeye olan etkisinin karsılastırılması amacıyla yapılmıstır. Arastırma sonucunda asağıdaki sonuçlar elde edilmistir. Gezi-gözlem yöntemiyle öğretimin uygulanacağı gruptaki öğrencilerin ön testteki toplam basarıları ile geleneksel yöntemle öğretimin uygulanacağı gruptaki öğrencilerin ön testteki toplam basarıları arasında anlamlı bir fark bulunmamıstır. Gezi-gözlem yöntemiyle öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin son testteki toplam basarıları, geleneksel yöntemle öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin son testteki toplam basarılarından daha yüksek bulunmustur. Gezi-gözlem yöntemi uygun konular için geleneksel yönteme göre öğrenci basarısı üzerinde daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
This study is prepared to compare the traditional and excursion ? observation methods about ?living units in the biosphere? of second grade high school biology curriculum. After the study the results below occure. There isn?t much difference between the total grades of the group which is going to be tought with the excursion ? observation method and the total grades of the group which is going to be tought with the traditional method in the pre-test. The total grades of the group which is was tought with the excursion ? observation method are higher than the total grades of the group which was tought with the traditional method in the last test. The excursion ? observation method is more effective on the student success compared to traditional method when the method is used on the suitable subjects.