Tuzlu toprakların ıslahı için bir bulanık uzman sistem tasarımı
Design of fuzzy expert system for reclamation of saline soils
- Tez No: 178876
- Danışmanlar: PROF.DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematik, Ziraat, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mathematics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: bulanık mantık, uzman sistem, bulanık uzman sistem, tuzlu toprakların ıslahı, toprak tuzlulugu, yıkama suyu normu, fuzzy logic, fuzzy expert system, expert system, reclamation of soils, soil salinity, saline soils
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalısma tuzlu toprakların yıkanmasında suyun miktarını bulanık mantık yöntemiyle belirleyip toprak tipine göre en uygun miktarda su verip yıkamak amacı ile yapılmıstır. Bu çalısmada tuzlu toprakların ıslahı, yani yıkama suyunun miktarının tahmini daha genis boyutlarda, bulanık mantık yönteminin uygulanması ile incelenmis ve gerekli ıslah tedbirleri detaylı olarak ortaya konmustur. Topraktaki toplam tuzluluk oranı ve tuzun türüne baglı olarak tuzun yıkanması için verilecek su miktarının uzman bilgilerine dayanılarak belirlenmesi problemi geleneksel yöntemlere göre bir çok avantajları olan bulanık kontrol kullanılarak çözüme kavusturulmaya çalısılmıstır. Suyun miktarının belirlenmesi için iki girisli ve bir çıkıslı bulanık uzman sistem tasarlanmıstır. Çalısmanın ana kısmını olusturan bulanık uzman sistem tasarımı için Matlab Fuzzy Logic Toolbox programı kullanılmıstır. Bulanık uzman sistem için giris parametreleri olarak topragın yıkanabilirlik katsayısı ve toplam tuzluluk oranı seçilerek, çıkarım mekanizması olarak ?Mamdani? yöntemi, durulastırma yöntemi olarak ?Centroid? yöntemi kullanılmıs, çıkıs parametresi olarak da topragı yıkamak için gereken suyun miktarı belirlenmıstir. Bir uzman yardımıyla tüm parametrelerin sayısal verileri bulanıklastırılarak dilsel degisken olarak ifadeleri çıkartılmıstır. Bu ifadelere göre bulanık kümeler ve kurallar olusturulmustur. Bu kümelerin ve bulanık kuralların agırlık dereceleri matematiksel olarak ifade edilmistir. Her bir parametrenin üyelik ve agırlık derecelerine göre durulastırması yapılarak kesin sayısal sonuçlar elde edilmistir. Sonuç olarak da bulanık uzman sistem ile elde edilen sonuçlar literatürden alınan deneysel verilerle karsılastırılarak degerlendirmeler yapılmıstır. Bulanık uzman sistem ile elde edilen sonuçların deney verileri ile % 98 oranında dogrulandıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the water norm in reclamation of saline soils with fuzzy expert system for giving the appropriate water norm for each type of soils. In this study the prediction of water norm in reclamation of saline soils has been widely investigated with fuzzy expert systems and exposed the required reclamation precautions with details. Determining problem of reclamation water norm, relating with total salinity and salinity type of soils based to expert?s knowledge, tried to be solved with more advantageous method, fuzzy controller than traditional methods. Fuzzy expert system which has two inputs and one output has been designed to determine the water norm of reclamation. To design the fuzzy expert system which is a main part of this study, Matlab Fuzzy Logic Toolbox software has been used. Saltiness coefficient and total salinty ratio of soils has been selected as a input parameters for fuzzy expert system. For output parameter, water norm for reclamation of soils has been selected. Mamdani?s method has been selected as a inference method and ?Centroid? method has been selected as a defuzzification method. All of digital values for input has been fuzzificated with expert of the field and expressed as a linguistic variables. Fuzzy sets and fuzzy rules has been formed for these expressions. Gravity degree of these fuzzy sets and fuzzy rules has been expressed mathematically. Definite digital values has been obtained with defuzzifying each parameters based their membership and gravity degree. As a conclusion, result values concluded with fuzzy expert system has been compared with experimental values. These results have matched approximately 98 % with experimental values.