Sosyal sermayenin yöneticiler bağlamında ölçülmesine yönelik Konya sanayisinde bir araştırma
The aplication on social capital measurement about managers in Konya industrial area
  1. Tez No: 178877
  2. Yazar: RECİBE ASLI ERGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ATİLLA ARICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Sosyoloji, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Ekonomik Kalkınma, İs gücü verimliliği, Sosyal Sermaye Ölçümü, Konya Sanayisi, Social capital, economic development, labour productivity, measurement of social capital, Konya Industrial Area
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
?nsan iliskileri, güven duygusu ve gönüllü çalısmalar gibi unsurların olusturduğu sosyal sermaye kavramı ile ilgili özelikle son yirmi yıldır bir çok ülkede çesitli arastırmalar yapılmıstır. Sosyal sermayenin, ekonomik kalkınma, is gücü verimliliği, yoksullukla mücadele, toplumsal refah düzeyinin yükselmesi gibi genis bir alanda olumlu etkileri vardır. Bu çalısmada Konya sanayisindeki firmaların yöneticilerine yönelik bir anket çalısması uygulanmıs ve genel olarak Konya sanayisinin sosyal sermayeyi ne ölçüde olusturduğu ve nasıl kullandığı değerlendirilmeye çalısılmıstır. Elde edilen bulgulardan Konya sanayisindeki yöneticilerin sosyallesme ortamlarının genelde aileleri olduğu, bunun yanında komsuluk ve arkadaslık iliskilerine de yüksek önem verdikleri ortaya çıkmıstır. Ayrıca uzun süredir Konya'da yasayan yöneticilerin daha kısa süredir Konya'da yasayanlara göre, yakın çevrelerine ve Konya halkına olan güven düzeylerinin ve iliski kalitelerinin daha yüksek olduğu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
The social capital has a positive effect on economic development, labour productivity, poverty struggle and the improvement of social prosperity level. Human relation, trust and voluntary jobs are the main contents of social capital. Especially in last twenty years, the publications on social capital have been increased in many countries. In this study, a questionnaire about social capital is applied to the managers of industrial company in Konya to measure the level of social capital and how to use that resource. One of the questionnaire?s results is that the managers of industrial companies have a strong bond between their family and they has similar bonds between their friends and their neighbors. Another of them is that, the managers living in Konya for a long time have greater trust from the managers living in Konya for a short time.