Ortofoto haritaların web ortamında etkileşimli olarak sunumu
Interactive serving of ortofoto maps in the web
  1. Tez No: 178878
  2. Yazar: DİJLE BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERRUH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortofoto, İnternet, web haritacılığı, sunucu, istemci, Orthophoto, Internet, web mapping, server, client
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte İnternet ve ürünleri daha fazla hayatımıza girmiştir. Çünkü İnternet, bilgilerin sunumu için en uygun platform haline gelmiştir. İnternet haritacılığı ise günümüzde çok güçlü bir iletişim aracıdır. Haritalar artık basılı kâğıt üzerindeki formları yerine, ekrandan etkileşimli olarak kullanıma sahip bir yapıya bürünmektedirler. Ayrıca, haritaların sadece fiziksel yeryüzünü gösteren formları da değişmektedir. Öyle ki nüfustan trafiğe, yeraltı rezervlerinden ülkedeki hayvan sayısına, araçtan okuma yazma oranına kadar birçok bilgi sorgulanarak, analiz haritaları yapılabilmektedir. Basılı kâğıt haritalarda sadece nokta, çizgi ve alan işaretleştirmesi ile temsil edilen yeryüzü, ortofotolar ile bir fotoğraf görünümündedir. Araziyi belli bir ölçekte, tüm objeleri ile bir resim gibi gösteren ortofotolar, bilgisayar ve İnternet teknolojisi ile birleşerek işlemesi çok daha kolay olan bir ürün haline gelmiştir. Öyle ki çok daha ucuz bir şekilde elde edilmekte ve yüksek kalitede çıktılar sunmaktadır. Bu çalışmada, ortofoto haritalar ve İnternet haritacılığı kavramı incelenmiştir. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümü giriş bölümüdür. İkinci bölümde ortofotolar ve elde edilme yöntemleri, genel yapısı ve matematiksel modeli, sağladığı avantajlar anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde ise İnternet ve web haritacılığı, bu haritaların özellikleri, haritaların İnternet üzerinde sunum türleri, haritaların kullanımda karşılaşılan problemler ve sınırlamalar hakkında genel bilgiler verilmektedir. Dördüncü bölüm uygulama bölümü olup bu kapsamda Konya ili Selçuk Üniversitesini içine alan ortofotolar kullanılarak büyültme, küçültme, kaydırma, obje ekleme ve sorgulama yapma gibi temel işlemleri yapabilen bir yazılım geliştirilmiştir. Son bölüm ise sonuç ve değerlendirme bölümüdür.
Özet (Çeviri)
Internet and its products take more part in our life by developing technology. Because, Internet has become the most appropriate platform for presenting the information. Nowadays Internet mapping is a very powerful communication tool. Maps are no longer seen forms on a printed paper instead they serve as a interactive structure from screen. Besides forms showing the physical earth have changed. Analysis maps such as population to traffic, underground reservoirs to amounts of animals in the country, vehicles to ration of schoolings can be produced by querying lots of information. In printed paper map, earth?s surface is just representing with point, line and area but with orthophotos it is like a photograph. While orthophotos showing the surface in the ceratin scale and with all features, they are very simple when they combine with computer and Internet technology. Such they get very cheap and represent high quality outputs. In this study, orthophotos and Internet mapping concepts are researched. This study has five chapters and the first one is introduction. In the second chapter orthophotos and getting methods, general structure, mathemathical model and it?s advantages are studied. In the chapter three Internet and web mapping, their properties, serving kinds and problems and restrictions are given. Chapter four is application part and orthophotos is belong to Konya Selcuk University is used and a software is developed with zoom in, zoom out, pan, adding point features and interrogating. The last chapter is results and evaluation.