Başyayla (Karaman) ilçesinde kiraz ağaçlarında bulunan zararlı böcekler, akarlar ve doğal düşmanlarının tespiti üzerine araştırmalar
Investigations on harmful insects and mites and their natural enemies in cherry orchards in başyayla district of Karaman, Turkey
  1. Tez No: 178879
  2. Yazar: RAMAZAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR ALAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, zararlılar, predatörler, Başyayla, Karaman, Türkiye, Cherry, pests, predators, Başyayla, Karaman, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, Karaman İli Başyayla İlçesi kiraz bahçelerindeki zararlı böcek ve akarlar ile doğal düşmanlarını belirlemek amacıyla 2006-2007 yıllarında, İlçe Merkezi ve İlçeye bağlı iki köyden toplam dokuz kiraz bahçesinde yürütülmüştür. Örnekler haftalık aralıklarla darbe ve tuzak yöntemleri ile toplanmıştır. Kiraz sineği için sarı renkli görsel yapışkan tuzaklar, yaprakbükenler için besin tuzakları kullanılmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda 14 zararlı böcek, 1 zararlı akar türü ile 9 predatör böcek türü olmak üzere toplam 15 zararlı, 9 faydalı tür tespit edilmiştir. İlçede en önemli zararlı böcek türü Lyonetia clerkella (L.) ve akar türü olarak da Tetranychus urticae Koch belirlenmiştir.Bulunan diğer zararlı türler; Rhagoletis cerasi (L.), Archips xylosteanus (L.), Myzus cerasi (F.), Phyllonorycter cerasicolella (Herrich-Schäffer), Polyphylla fullo (L.), Tropinota hirta (Poda), Cetonia aurata (L.), Anthaxia (Anthaxia) bicolor (Faldermann), Anthaxia (Haplantaxia) cichorii (Olivier), Scolytus sp., Agrilus sp., Acmaeoderella sp. olarak tespit edilmiştir.Faydalı türler, Adalia bipunctata (L.), Adalia fasciatopunctata revelierep (Mulsant), Coccinella septempunctata (L.), Exochomus quadripustulatus (L.), Oenopia (Synharmonia) conglobata (L.), Scymnus rubromaculatus (Goeze), Stethorus qilvifrons (Mulsant) Chrysoperla carnea (Sth.), Raphidia sp. olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in totally nine cherry orchards from two villages and center of Başyayla District of Karaman Province during 2006-2007. The specimens were collected by sticky yellow traps, knock down methods. Sticky yellow traps and bait traps were used for Rhagoletis cerasi (L.) and leafrollers respectively. It was found 14 insect and 1 mite species as pests and 9 predator insect species on the cherry trees. The most important pest insect species was Lyonetia clerkella (L.) and mite species Tetranychus urticae (Koch).Others harmful insect species, Rhagoletis cerasi (L.), Archips xylosteanus (L.), Myzus cerasi (F.), Phyllonorycter cerasicolella (Herrich-Schäffer), Polyphylla fullo (L.), Tropinota hirta (Poda), Cetonia aurata (L.), Anthaxia (Anthaxia) bicolor (Faldermann), Anthaxia (Haplantaxia) cichorii (Olivier), Scolytus sp., Agrilus sp., Acmaeoderella sp. were determined.Predator insect species Adalia bipunctata (L.), Adalia fasciatopunctata revelierep (Mulsant), Coccinella septempunctata (L.), Exochomus quadripustulatus (L.), Oenopia (Synharmonia) conglobata (L.), Scymnus rubromaculatus (Goeze), Stethorus qilvifrons (Mulsant) Chrysoperla carnea (Sth.), Raphidia sp. were determined