Çelik yapılarda farklı standartların karşılaştırılması
Comparison in different norms for steel constructions
  1. Tez No: 178901
  2. Yazar: BUĞRA ARSLANGİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Karşılaştırma, Farklı Standartla Çelik Yapı Analizi, Comparison Codes, Analyze for Steel Constructions in Different Codes
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde hızlı ve kolay uygulanması sebebiyle çelik; inşaat sektöründe son zamanlarda sıklıkla tercih edilir duruma gelmiştir. Kullanılan çeliğin malzeme ve uygulama detayları olarak bir takım standartlar çerçevesinde çözümlenmesi kaçınılmazdır. Bu konuda dünyada birçok standart vardır.Bu çalışmada, çelik inşaat sektöründe kullanılan en önemli uluslararası standartlardan; Avrupa standardı olan Eurocode 3 Design of Steel Structures Part 1.1. ve Amerikan standardı olan ANSI/AISC 360-05 Specification Structural For Steel Building ile ülkemizde kullanılan T.S. 4561 Çelik Yapıların Plastik Teoriye Göre Hesap Kuralları standardının sınırlamalarının ve özellikle eğilme ve burkulma ile ilgili kısımlarının aktarılması ve çok katlı çelik bir yapı kullanılıp uygulamalı olarak her bir standardın kuralları çerçevesinde bilgisayar programı yardımı ile çözümlenip kullanılan malzemenin ağırlık bakımından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çözülen sisteme, duvar yükleri ek zati yük, hareketli yük, rüzgar yükü ve Gebze depreminin ivme zaman ölçüm değerleri kullanılan zaman tanım alanı içerisinde deprem yükleri girilmiştir. Yapılan analizler sonunda tüm standartlara göre metrajlar çıkarılmış ve sistemde kiriş ve kolonların çözümünde kullanılan malzeme ağırlıkları ve çalışma oranları dikkate alınarak karşılaştırma yapılmıştır.Yapılan çözümlemeler, ileriki zamanlarda Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yürürlüğe girmesi beklenen Avrupa standardı ve şu anda kullanmakta olduğumuz yönetmelikler ile Amerikan standardının gereksinimleri içerisinde yapının mali açıdan analizlerinin yapılmasına önayak olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In these days steel has become preferable in construction business for it?s fast and quick implement. It is essential to analyze the applied steel as material and practicing details in the light of the certain codes. In this subject there are a lot of codes around world wide. Application codes that are current in our country areslightly different from international codes but generally shows similarities in most subjects.In this study, we want to mention construction sector?s most important codes; European code, ?Eurocode 3 Design of Steel Structures Part 1.1.?, an American code ,? ANSI/AISC 360-05 Specification Structural For Steel Building? and the one that is current in our country TS 4561 ?Steel Structure Desing According to Plastic Theory?. Our goal is to study their limitations and especially quotation of each others bending and tilting parts and using a multi-storied steel structure as a model and analysing this model in computer programme and making a comparision between the codes regarding the obtained value of the used material weight for each code.Entered loads in our model are; wall loads as additional dead load, live loads and wind loads. And Gebze Earthquake?s acceleration-time measurements in time domain were used as earthquake loads.At the end of the analyses bill of quantity calculated for every each of the code and beam and column weights and their functioning rates are considered in comparision.We believe that these analyses will be useful for construction budget studies that are essential in American codes, expected legislation of the European codes due to European Union Accomodation Regulations and in the codes that are current in our country.