Minkowski uzayında spacelike regle yüzeyler
The spacelike ruled surfaces in Minkowski space
- Tez No: 178916
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUMALİ EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Spacelike Regle Yüzey, İkinci Temel Form Tensörü, Geodezik Eğrilik, Dağılma Parametresi, Spacelike Ruled Surface, Second Fundamental Form Tensor, Geodesic Curvature, Distribution Parameter
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, 3-uzayındaki regle yüzeylerin bazı geometrik özelliklerini eğrilik fonksiyonları ve ikinci temel form tensörü yardımıyla Minkowski 3-uzayında spacelike regle yüzeyler için yapmaktır.Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, çalışma hakkında genel bir bilginin verildiği giriş kısmına ayrılmıştır.İkinci bölümde, çalışma için gerekli temel kavramlar ve daha sonra kullanılacak olan teoremler verilmiştir.Üçüncü bölümde, Minkowski uzayında spacelike regle yüzeylerin açılabilirlik şartı, dağılma parametresi ve boğaz noktasının yer vektörü incelenmiştir.Dördüncü bölümde ise, ilk olarak Darboux türev formülleri verilmiştir. Daha sonra Minkowski uzayında spacelike regle yüzeyler için açılabilirliği, dağılma parametresi, boğaz noktası ile Gauss eğriliği ile ilgili teoremler ve son olarak da Chasles teoremi, eğrilik fonksiyonları ve ikinci temel form tensörü kullanılarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to get some geometrical properties of spacelike ruled surfaces in Minkowski 3-space , which hold in ruled surfaces in 3-space , by using curvature functions and second fundemantal form tensor .This work consists of four chapters. The first chapter is devoted to enterance which is given for a general knowledge about this thesis.In the second chapter, the basic definitions which is necessary and the theorems that will be needed for later to be used are given.In the third chapter, the developable condition, distribution parameter and the position vector of the striction point of the spacelike ruled surfaces in Minkowski space are examined .In the fourth chapter, first of all Darboux derivative formulas are given. After that theorems about developability for spacelike ruled surfaces, distribution parameter, the striction point with Gauss curvature and at the end The Chasles Theorem in the Minkowski space are obtained by using the definitions of curvature functions and the second fundamental form tensor.