Etkileşen düşük sıcaklıklı plazmaların spektroskopisi
Spectroscopy of interacting low temperature plasmas
  1. Tez No: 178944
  2. Yazar: MÜCAHİT İLKER CENİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ EKEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plazma jet, Monokromatizasyon Etkisi (M-etkisi), Optik Emisyon Spektroskopisi (OES), Plasma jet, Monochromatization effect (M-effect), Optical Emission Spectroscopy (OES)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, farklı gaz ve gaz karışımlarında üretilen plazma jetlerinin Optik Emisyon Spektroskopisi (OES) incelenmiştir. Üç farklı tipte plazma jet sistemi dizayn edilmiştir. Bunlar; etkileşen plazma jet, ac plazma jet ve dc plazma jet sistemidir. Etkileşen plazma jet sisteminde iki farklı plazma birbiri ile çarpışmaktadır.Gaz karışım plazmaları için bir elektronegatif gaz (H2 veya O2) ve bir elektropozitif gaz (Ar veya Ne) içeren gaz karışımı kullanılmıştır. Bu gaz karışımlarında üretilen gaz karışım plazmalarının optik emisyon spektrumunda Monokromatizasyon-etkisi (M-Etkisi) gözlenmiştir.Plazma jetlerin üretimi için, farklı tip güç kaynakları (3 kV DC ve 25 kV AC), farklı tip gaz ve gaz karışımları ve farklı tip plazma jet tasarımları kullanılmıştır. Bu plazma jetleri küçüktür ve sanayide kullanılan plazma jetlerinden farklıdırlar. Ayrıca düşük basınç (1-50 Torr) şartlarında da çalışabilirler.
Özet (Çeviri)
In this study, Optical Emission Spectroscopy (OES) of plasma jets generated in various gas and gas mixtures was investigated. Three different types plasma jets system was designed. These are interaction plasma jet, ac plasma jet, dc plasma jet system. In the interaction plasma jet system, two different plasma can be collide with each other.For the gas mixture ? plasmas, a gas mixture contain an electronegative gas (H2 or O2) and an electropositive gas (Ar or Ne) was used. Monochromatization effect (M-effect) was observed in the optical emission spectrum of gas-mixture plasmas generated in the gas-mixture.For the generation of the plasma jets, different types power sources (3 kV DC and 25 kV AC), different types gases and gas mixtures and different types jet designs were used. These plasma jet systems are small and different from the plasma jets used in industry. They can work in low pressure conditions (1-50 Torr), as well.