Yakıt pilleri uygulamaları için dijital kontrollü D.A.-D.A. dönüştürücü devre tasarım
Design of a digitally controlled DC-DC converter circuit for fuel cell applications
- Tez No: 178964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN TAMYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt pili, yükseltici çevirici, yakıt-pilli enerji sistemleri, dijital kontrol, Fuel-cell, boost converter, fuel-cell energy systems, digital control
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmada değisken ve kararsız doğru akım çıkıs karakteristiğine sahip olan bir yakıt pilinden ev elektriği üretilebilmesine imkân sağlayacak kararlı ve yük değisimlerinden etkilenmeyen bir çıkıs gerilimi üreten dönüstürücü devre sistemi tasarlanmıs ve gerçeklenmistir. Bu amaçla 36-80 V arası çıkıs gerilimi verebilen bir yakıt pili, dijital kontrollü bir yükseltici çeviricinin beslemesi olarak alınmıs ve yükseltici çeviricinin çıkısında sabit 80 V elde edilmistir. Yükseltici çeviricinin kontrolü PIC18F4520 mikro denetleyicisi ile gerçeklenmistir. Kararlı bir kontrolün gerçeklenebilmesi için öncelikle yükseltici çeviricinin küçük-sinyal ortalama esdeğer devresi elde edilerek, çıkıstan girise ve çıkıstan kontrole transfer fonksiyonları elde edilmistir. Daha sonra, kontrol sistemlerinin tasarımında kullanılan matematiksel analiz teknikleri ve simülasyon yoluyla yükseltici çeviricinin kontrol parametreleri ve bu parametrelere ait katsayılar elde edilmis ve gelistirilen kontrol tekniği PIC18F4520 ile dijital yapıda uygulanmıstır. Tasarlanan yükselticinin performansı 1 kW'lık güç seviyesinde gerçeklenmis bir prototip devre üzerinden incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, a dc-dc converter that provides constant and stable output voltage from variable input voltage that is obtained from fuel-cells is designed and implemented. This converter system will be used to produce utility voltage for residential applications. Therefore, a fuel-cell which can give an output voltage in a range of 36-80 V is used as input source for the digitally-controlled boost converter and the boost converter is designed to produce a stable 80 V at the output. The control system of the boost converter is realized using PIC18F4520 microcontroller. Initially, by obtaining the small signal equivalent circuit of the boost converter and by the help of this obtained circuit the output-to-input and output-to-control transfer functions are found to realize a stable control. Then, control parameters of boost converter are obtained via mathematical analysis techniques and simulations which are used to design control systems. These parameters are applied digitally by using PIC18F4520. Finally, a prototype converter system is implemented at 1 kW scale.