Yakıt pilleri uygulamaları için düşük maliyetli ve yüksek verimli dc-dc dönüştürücü tasarımı
Low cost and high efficient DC-DC converter design for fuel cell applications
  1. Tez No: 179006
  2. Yazar: YASEMİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN TAMYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yakıt-pilli enerji sistemleri, değisken girisli dc-dc çevirici, tamköprü çevirici, Fuel-cell energy systems, variable input dc-dc converters, full-bridge converters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmada, yakıt pili beslemeli bir yükseltici çeviricinin tasarımı, güç kayıp hesapları ile verimlilik analizi yapılarak gerçeklenmesi ve maliyet hesapları yapılmıstır. Yakıt pilinden elde edilen gücün ev ve benzeri küçük ölçekli tüketimlerde kullanılabilmesinin ticari ve teknik alt yapısı değerlendirilmistir. Ayrıca bu çalısmada, yakıt pili özellikleri ve sınıflandırılmaları ile kullanım alanları, yakıt pilinin düzensiz çıkıs karakteristiğini düzenleyebilecek en uygun çevirici seçimi ve bu seçimin yapılma kriterleri arastırılmıs ve açıklanmıstır. Bu arastırma sonucunda iki asamalı dönüstürücü sistemin daha optimum olduğu sonucuna varılmıstır. ?lk asama için, değisken çıkıs veren yakıt pilinden sabit 80V çıkıs veren bir yükseltici çevirici kullanılmıs, ikinci asamada ise regüle edilerek sabitlenmis 80V tam köprü çevirici ile sabit 400V'a yükseltilmistir. Sistem tasarımı en yüksek verimlilik, düsük maliyet, ve küçük boyut elde etmek üzere gerçeklenmistir. Anahtarlama elemanları, filtreleme elemanları, ve transformatörler bu kriterlere göre seçilmis ve tasarlanmıstır. Ev elektriği teknolojisine alternatif bir çözüm arastırılması yapıldığından maliyet, büyüklük ve verimlilik gibi analizler ve karsılastırmalar yapılmıs ve sistem en uygun hale getirilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this work, a boost converter system, whose input source is to be a fuel cell, is analyzed, designed, and implemented. Also a detailed loss and efficiency calculations are performed. In addition the fuel cell types, how they are categorized, their usage area, and the ways to choose the appropriate converter type in order to correct the irregular output characteristics of fuel cells are explained. After these analyzes, it is concluded that two-stage converter system is optimum. From a fuel cell, giving an output in a wide voltage range, a constant 80 V is obtained via a boost converter; then, a full-bridge converter is added to the boost circuit in order to the step the voltage up to 400 V. The system design is done for high efficiency, low cost, and small size. The switching elements, filter components and transformers are selected or designed per this criteria. Since an alternative method for residential use is under consideration cost, size, and efficiency calculations are done and comparisons are made in order to reach an appropriate system design.