Modulor'un bedeni
The body of the Modulor
  1. Tez No: 178978
  2. Yazar: LEVENT ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT TANJU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aşkınlık, beden, büyük kapatılma, cinsiyetçilik, Charles-Èdouard Jeanneret, denetim toplumları, erillik, evrenselcilik, faydacılık, içkinlik düzlemi, kent, Le Corbusier, mimarlıkta oran, modern mimarlık, modulor, organsız beden, panoptikon, Unité de Habitation, uyum, yirminci yüzyıl mimarlığı, Body, body without organs, Charles-Èdouard Jeanneret, city, great closure, harmony, Le Corbusier, masculinity, modern architecture, modulor, panopticon, plane of consistency, proportion in architecture, sexism, societies of control, transcendence, twentieth century architecture, Unité de Habitation, universality, utilitarianism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Modulor'u okumanın kuşkusuz birçok yolu var: İki ciltlik melez bir toplam, bir söylemler ve polemik kitabı, bir otobiyografi olarak okunması mümkündür. Bir mimarlık kitabı, bir kehanetler dizisi, hatta bir dehanın mimarlığına matematik ve sanat dolayımıyla ulaşmanın yolu olarak okunması mümkündür. Elbette tüm bunlar yarım yüzyıldan beri yapılmıştır ve yapılmaktadır da. Ancak ?Modulor'un Bedeni? başlıklı bu çalışma, Modulor'u bir metonimi, hatta bir alegori olarak ele almayı yeğlemektedir. Temel iddia, Modulor'un bir mimarlık kitabı olmanın ötesine geçtiği, aşkınlık iddialarıyla bedenler üzerinde yepyeni bir mimarlık siyasetini belirlemeye çalıştığıdır. Modulor tarihsel olarak, (Michel Foucault'nun olağanüstü bir yetkinlikle tanımladığı) disiplin toplumlarının konvansiyonlarına sahip çıkarak, (Gilles Deleuze'ün tanımladığı) denetim toplumları çağının eşiğinde, bedenler için yepyeni bir çerçeve üretir. Ama bu kez, (Hardt ve Negri'nin İmparatorluk'ta ele aldıkları gibi,) denetim bizzat Modulor'u kullananlar, onun içinde yaşayanlar ve onunla tasarım yapanlar tarafından üretilip yayılacaktır. Modulor, geometrik bir biyo-hijyen ölçeği olarak, (öjenik projede olduğu gibi) imha etmenin değil, sınırsızca tekrarın tasarım teknolojisidir. Tasarımın tasarımını yapmak: Le Corbusier tasarımcıların kolayca kullanacakları bir ölçüler ölçeğiyle `tasarımın altını'na ulaşmayı -bizzat yapılarında etkin biçimde kullanarak- vaz etmiştir. Ama Modulor egemen metre ve inç sistemlerinin yerine bireysel bir ölçek koyarak standartları devirmek gibi devasa bir direnişe görünüşte girişirken, bedeni çerçeveleyerek, aşkınlıktan medet umarak, faydacılıktan vazgeçmeyerek, cinsiyetçiliği sürdürerek, tarihselciliğe sadık kalarak, kendi kendini çelmelemiştir. Öte yandan, Modulor'un yapamadığını, yani geometri yoluyla bedenleri kuşatıp politikasızlığa kapatma işini, bugünün ?Roma'sı olmayan İmparatorluk?unun başardığı görünüyor. İşte tam da bu nedenle Modulor'u bir alegori olarak okumak gerek. Mimarlık, Modulorik olanla, Frye'nin `kafes' metaforuyla açıkladığı pratiklerin güç çizgilerini izleyerek, hesaplaşmasını sürdürmek zorundadır.
Özet (Çeviri)
No doubt, there are numerous ways to read the Modulor: As an hybrid aggregate in two volumes, as a book of polemics and discourses, as an autobiography, as a book on architecture or as a series of prophecies. It is even possible to read it as a route to reach a genious? architecture through matemathics and art. Certainly, all of the above have been done for half a century and are still being done today. However, this work which is titled ?The Body of the Modulor?, has chosen to read the Modulor metonimycally, even as an allegory. The main assertion is that Modulor stands beyond being a book on architecture, and that it tries to designate a brand-new politics of architecture over multiplicities of bodies with its claims of transcendency. Historically, Modulor posseses the conventions of the societies of discipline (which Michel Foucault has described), in the threshold of societies of control (which Gilles Deleuze has explained), produces a brand-new framing for the bodies. But this time, (as Hardt and Negri discuss it in `Empire?,) control is produced and diffused by the users of the Modulor, by those who live within it and who design with it. Modulor, being a geometrical scale for bio-hygien, is a design technology of perpetual repetition, and unlike the genetical amelioration project, it does not aim to annihilate. Designing to design: Le Corbusier preached to reach the `gold of design? (by his Module d?or) with a scale of measures -by using it personally within his designs effectively- which designers would use with ease. But the Modulor, in an attempt to blow down the ruling metre and foot-ich systems and puting a personal scale in their place, has tripped itself by seeking help from transcendency, by not relinquishing utilitarianism, by insisting on sexualism and by being faithful to historicism. On the other hand, it seems that, what Modulor could not manage to accomplish, namely the job to siege the bodies and close them down into a lack of politicality, was carried out by the `Empire without Rome? of today. Because of this reason exactly, Modulor has to be read as an allegory. Architecture, has to continue to deal with the moduloric, by chasing the lines of power of the practices which Frye has explained with her `cage? metaphor.