Neuralink projesinden sinemaya modüler birey: Bilim kurgu filmlerinde modülerleşen kahramanın göstergebilimsel analizi
From the Neuralink project to the cinema modular individual: Semiotic analysis of modularized hero in science fiction films
  1. Tez No: 857361
  2. Yazar: ÖNER MACİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLHAK ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Modüler Birey, Göstergebilim, Neuralink, Bilim Kurgu Sineması, Eklemlenebilir Beden, Birey, Modular Individual, Semiotics, Neuralink, Science Fiction Cinema, Articulating Body, Individual
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Görsel olarak düşünen ve ürettiği imajlarla anlatmak istediğine şekil veren sinema; bilimsel çalışmaları, deney hatta fikir aşamasından önce konu edinmekte ve bu konular üzerine yorum getirmektedir. Geçmişten günümüze kadar yapılan çalışmalar, çoğunlukla makinelerin gelecekte sahip olabilecekleri zekâyı konu edinirken bu çalışmada ilk çağlardan beri araç kullanmaya uygun yaradılışı olan insan bedeninin dönüşümünün sinema özelinde tartışılması amaçlanmıştır. Araştırmada üzerinde çalışılan“The Matrix”ve“Alita: Savaş Meleği”filmlerinin çekilmiş oldukları yıllardan kaynaklı olarak aralarında bulunan zaman farkı, konunun uğramış olduğu değişimlerin ele alınması açısından önemli görülmektedir. Robotların ve yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte üzerine düşünülen nokta çoğunlukla bu gelişmelerin gelecekte ne gibi sonuçlarının olacağıyla ilgilidir. Ancak bu çalışmada gelişmiş bir zekâya sahip olan insanın, sahip olduğu bedenin değişimine dikkat çekilmiş ve gelişen teknoloji ile birlikte insan bedenine yapılan bu eklemlemelerin belki de en sıra dışı hâli araştırma alanına dâhil edilmiştir. Kavramlar aracılığıyla felsefe ve imajlarla düşünen sinema, insan bedenine sahip kahramanların, bilim kurgu filmleri aracılığıyla nasıl görünür kılındığını göstermektedir.“Modüler birey”kavramı gerçek insanın tıpkı sinema kahramanları gibi modülerleştiğini ortaya koymaktadır. Bu durum Elon Musk'un sahip olduğu“Neuralink”projesiyle gelecekte yaşayacak olan bireyin şimdiden nasıl modüler kılınmaya çalışıldığını ifade etmektedir. Sonuç olarak çalışmada araştırma konusu edinilen bilim kurgu filmleri ile Neuralink projesi doğrultusunda Roland Barthes'ın göstergebilimsel analiz yöntemine göre“modüler birey”kavramı açıklanmıştır. Neuralink; beyne yerleştirilerek elektriksel aktivitelerin kontrolünü sağlayan, hastalıkların tedavisine olanak tanıyan nanoteknoloji ürünü bir cihazdır. Bu teknolojinin benzerleri, bilim kurgu filmlerinde de kullanılmıştır. Neuralink'ten ve filmlerden elde edilen veriler, göstergebilimsel yöntem ile analiz edilmiştir. Analizlerden edinilen çıkarımlarla“modüler birey”in geçmişten beri var olduğu ve gelecekte de var olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The cinema, which thinks visually and shapes what it wants to tell with the images it produces, takes the subject before the experimental or even the idea stage and makes comments on these subjects. While the studies carried out from the past to the present mostly focus on the intelligence that machines may have in the future, it is aimed to discuss the transformation of the human body, which has been created suitable for using tools since the early ages, in the context of cinema. The time difference between the“Matrix”and“Alita: Battle Angel”movies studied in the research, due to the years they were shot, is considered important in terms of addressing the changes that the subject has undergone. With the development of robots and artificial intelligence technologies, the point that is considered is mostly about what consequences these developments will have in the future. However, in this study, attention was drawn to the change in the body of a person with a developed intelligence, and perhaps one of the most extraordinary studies of these articulations made to the human body with the developing technology was included in the research area. Thinking through concepts, thinking with philosophy and images, cinema shows how heroes with human bodies are made visible through science fiction movies. The concept of modular individual reveals that real people are modularized just like movie heroes. This situation expresses how the individual who will live in the future is tried to be modularized with the“Neuralink”project owned by Elon Musk. As a result, the concept of“modular individual”is explained according to the semiotic analysis method of Roland Barthes in line with the science fiction films and the Neuralink project. Neuralink; is a nanotechnology device that allows the control of electrical activities by being placed in the brain and allows the treatment of diseases. Analogies of this technology have also been used in science fiction films. The data obtained from Neuralink and movies were analyzed with the semiotic method. With the inferences obtained from the analyzes, it was concluded that the“modular individual”has existed since the past and will exist in the future.