Bilgisayar destekli çelik yapı tasarımı
Computer aided structural design
  1. Tez No: 178983
  2. Yazar: ONUR TUNABOYU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVZAT KIRAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli, çelik yapı, tasarım, Computer Aided, steel structure, design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çelik yapıların hesap ve projelendirme asaması bastan sona uzun hesaplar yapılması gerektiginden dikkat istemektedir. Ne kadar dikkat edilirse edilsin uzun zaman harcanacagı için hata yapmak kaçınılmazdır. Kesitlerin tasıma kapasiteleri, emniyet gerilmelerini astıgı durumlarda, aynı hesapların tekrar yapılması gerektiginden çelik yapı tasarımında bilgisayar kullanımı mutlaka gerekmektedir. Kullanıldıgı takdirde zamandan tasarruf saglanacagı gibi hesaplar daha güvenilir olacaktır. Bu çalısmada bilgisayar kullanımını en üst düzeyde tutarak, daha az zamanda daha dogru sonuçlara ulasılmaya çalısılmıstır. Bunu basarabilmek için Microsoft Excel programı kullanılarak tablolar olusturulmus ve buralarda islemler yaptırılmıstır. Bazı yerlerde makrolar kullanılarak Excel programına ek özellikler kazandırılmıstır. zlenen diger bir yol ise SAP2000 programının islem sonuçlarını alarak hesap yapabilen makrolar olusturulmustur. Son olarak Microsoft Visual Basic 2005 Express Edition ile program yazarak tekrarlı hesapları yapmadan sonuca ulasılmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Steel structures need a lot of attention because calculation takes alot of time . Although we pay attention to the calculations we spend a lot of time and some mistakes can be appeared. If the section can not carry the loads we must choose bigger section and calculations need a revision with the same calculations. So computers must be used during the calculations. By this way calculations can make rapidly. In this study, we try to use the maximum level of computer program usage to reach the true results in a quick time. To succeed it, we use Microsoft Excel to create tables and made it some calculations. We add some macros to add some special features to Microsoft Excel. The other way is, we write a macro to use the outputs of SAP2000 program to make true results in a short time. The last way is, we write a program with Microsoft Visual Basic 2005 Express Edition not to make repetition calculations to reach the results.