Taşıyıcı sistem çelik halatları ve madencilik sektöründeki uygulamaları
Lifting system wire ropes and their applications in mining industry
  1. Tez No: 178984
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. R. METE GÖKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mühendislik Bilimleri, Mining Engineering and Mining, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik halat, madencilik halatları, çelik halat seçimi, çelik halat standartları, Steel wire rope, mining ropes, selection of steel wire rope, wire rope standards
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tel halatlar endüstrinin birçok alanında yaygın olarak kullanılan elemanlardır. Bu elemanların seçildikleri sisteme uygun olarak çalışabilmeleri iş güvenliğini ve maliyetleri doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, seçimlerinin kullanım alanına uygun olarak dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada, öncelikle tel halatların genel yapısal özellikleri üzerinde durularak halat seçimi üzerinde rol oynayan başlıca faktörler incelenmiştir. Ayrıca, tel halatlar için önemli bir konu olan depolama, kurulum, bakım ve muayeneleri, kullanımlarında karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri gibi konulara değinilmiştir. Son olarak, madencilik sektöründe kullanılması önerilen halatların genel özellikleri üzerinde durularak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wire ropes are the widely used tools in different areas of industry. Proper choice of these tools according to the destined application area is of vital importance from point view of safety and costs. Therefore, great care should be taken in their choice depending on the application area. In this work, firstly, the general structural characteristics of wire ropes and general criteria to be followed on their choice are examined. Also, important factors such as their storage, mounting, maintenance, inspection test, problems which may be encountered in their usage and related solution suggestions are mentioned. In the last section of the study, wire rope selection guides in the general field of mining have been examined, and the currently used international standards are given.