Yerel yönetimlerde projelerin seçimi ve çoklu projelerin yönetimi
Project selection in local governments and managing multiple projects
- Tez No: 178985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET HASGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Proje Yönetimi, Yerel Yönetimler, Proje Seçimi, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), Multiple Project Management, Local Governments, Project Selection, Analytical Hierarchy Process (AHP)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Proje yönetimi, belli bir hedefi gerçekleştirmek için, insanların, kaynakların ve zamanın birbiriyle uyumlu ve verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Özellikle kıt kaynaklarla en yüksek seviyede hizmet vermeye çalışan belediyeler yavaş yavaş proje yönetiminin önemini kavramaya başlamışlardır. Aynı anda birden çok projenin koordinasyonun sağlanmasında Çoklu Proje Yönetimi kavramı ortaya çıkmaktadır. Çoklu proje yönetimi projelerin koordine edildiği bir merkez oluşturmasının yanında, kaynakların oluşturulan kaynak havuzundan denetimiyle etkin kaynak yönetimini içerir. Ayrıca çok sayıda proje önerisinin gündeme gelmesi durumunda projelerin hangi sırada yürütüleceği veya hangi projelerin seçileceği konusu da önemli bir karar problemidir.Bu çalışmada geniş hizmet alanında birden çok projeden sorumlu bir belediyede proje önerilerinin nasıl değerlendirileceği ve seçilen projelerin çoklu proje yönetimi yaklaşımı ile nasıl yürütüleceği konusunda uygulama çalışmaları yapılmıştır. Projelerin seçiminde AHP tekniğinden faydalanılmıştır. Çoklu Proje Yönetimi yaklaşımının ve kaynak kavuzunun nasıl oluşturulacağı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Project Management provides human, resources and time to be used effectively and compatible with each other to meet certain targets. Particularly, Local Governments, which try to provide the best service with limited resources, started to pay attention to the importance of Project Management. ?Multiple Project Management? (MPM) concept has occurred to coordinate several projects at the same time. MPM contains a Coordination centre to coordinate the projects and also includes Effective Resource Management by controlling sources from provided resource pool. Besides, this is a very important decision problem in which order to implement the projects or which project to choose in case of too many project suggestions to come up.This study tries to provide how to evaluate project suggestions and how to implement selected projects by MPM approach in Local Governments which is responsible for several projects in wide range of services. In project selection process AHP methods has been used. The study also tries to provide how MPM approach works and how resource pool is formed.