Isıl engelleme kaplamalarında efektif ısı iletim katsayısının değişimi
Changes in the thermal conductivity of thermal barrier coatings
  1. Tez No: 178992
  2. Yazar: ÖZGE ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ALANYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl engelleme kaplamaları, ısı iletim katsayısı, atmosferik plazma sprey, gözenekli ortamda ısı geçisi, zirkonyum oksit kaplama, Thermal barrier coatings, thermal conductivity, air plasma spray, heat transfer in porous media, zirconium oxid coating
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde yüksek teknolojik gelismeler kullanım yerine göre malzeme seçimini önemli kılmaktadır. Özellikle yüksek sıcaklıklarda çalısan parçalarda ısı iletim katsayıları düsük, mekanik dayanımları yüksek olan malzemeler tercih edilmektedir. Isıl engelleme kaplamaları, gözenekli yapıları sayesinde düsük ısı iletim katsayısına sahip olmaları ve yüksek sıcaklıklara dayanımları nedeniyle günümüzde havacılık, dizel motor endüstrisi ve enerji santrallerinde tercih edilen bir kaplama türüdür. Seramik esaslı olan bu kaplama türü, çoğunlukla, Elektron Isın-Plazma Buhar Biriktirme (EBPVD) ve Atmosferik Plazma Sprey (APS) olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanmaktadır. Bu tez çalısmasında, ısı iletim katsayısı düsük olan ve mühendislik amaçlı uygulamalar için önem tasıyan APS yöntemiyle uygulanan kaplamanın ısı iletim katsayısı incelenmistir. Bu amaçla, farklı gözeneklilik oranlarında hazırlanan numuneler kullanılarak deneysel çalısmalar yapılmıs, ayrıca sayısal modellemede gerçek mikroyapılar ele alınarak sonlu elemanlar metoduyla modellenmistir. Sayısal modellemeden elde edilen ısı iletim katsayısı çözümleri ile deneylerden elde edilen sonuçlar kıyaslanmıstır. Çalısma sonucunda; gözeneklilik oranı belirlenen ısıl engelleme kaplamalarının mikro yapısının sayısal olarak modellenerek ısıl iletkenliğinin bulunabileceği, gözeneklilik oranı arttıkça efektif ısı iletim katsayısının azaldığı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the selection of the materials for usage aim is getting important because of the new high technologic developments. Especially for the parts operating at high temperatures, the materials which have low thermal conductivity and high mechanical resistance are preferred. Thermal Barrier Coatings are used in aerospace, diesel engine and power plant technologies due to porous structures and low thermal conductivity. Generally this ceramic based coating is applied with two methods, Electron Beam-Plasma Vapor Deposition (EB-PVD) and Atmospheric Plasma Spray (APS). In this study, the thermal conductivity of the coating that is required especially in low thermal conductivity aimed engineering applications and applied by APS method has been investigated. For this aim, experimental studies were made using specimens prepared in different porosity levels. Also for the numerical modelling, real microstuructures were analysed with Finite Element Method. The results obtained from numerical modelling were compared with experimental study. Finally, it has been shown that for a thermal barrier coating with known porosity level, the thermal conductivity could be calculated using numerical modelling and decrease while porosity level is increasing.