Magnezyum indirgemesiyle susuz borik asitten elementel bor üretimi
Elemental boron production from dehydrated boron oxide with magnesium reduction
  1. Tez No: 179004
  2. Yazar: CİHAN ÇANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. REMZİ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elementel bor, bor, bor oksit, magnezyumla indirgeme, Elemental boron, boron, boron oxide, magnesium reduction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tez çalısmasında önce, Bandırma Borik Asit Fabrikası'ndan alınan sulu borik asit 180 OC'de susuzlastırılarak susuz borik asit elde edilmistir. Elde edilen susuz borik asit (bor oksit) ile %99,99 saflıktaki magnezyum tozları karıstırılıp, metal bir kalıpta sıkıstırılmıs, 800 OC'de indirgeme gerçeklestirilmistir. İndirgeme sonucu olusan elementel bor, asidik bir liç prosesi ile açığa çıkarılmıstır. Elde edilen elementel bor X-ray diffraction (XRD) ve Scanning Electron Microscope (SEM) ? Wavelenght Dispersive Spectroscopy (WDS) cihazlarında analiz edilmis ve sonuçlar irdelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study firstly, boron oxide was produced at 180 oC by dehydrating orthoboric acid which supplied from Bandırma Boron Oxide Factory. The obtained boron oxide and %99,99 purity magnesium were mixed and compressed in a metal dye and then reduction process was carried to produce elemental boron at 800 oC. The elemental boron was obtained by an acidic leaching process. Afterwards elemental boron was analised using Xray diffraction (XRD) and Scanning Electron Microscope (SEM) equipped with Wavelenght Dispersive Spectroscopy (WDS) and results were discussed.