Sıçanlarda siklofosfamid ile oluşturulmuş oksidatif strese karşı silimarinin olası koruyucu etkileri
The possible protective effects of silymarin against oxidative stress induced by cyclophosphamide in rats
  1. Tez No: 179013
  2. Yazar: GÖKHAN BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Biochemistry, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Siklofosfamid, Oksitadif stres, Sıçan, Silimarin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Siklofosfamid kanser tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve normal hücrelerde metabolitleri sebebiyle toksisiteye neden olur. Alkilleyici bir ajan olan siklofosfamidin yüksek dozlarda kullanılması gereklidir. Ancak bu yaklasım hematoksisite, ürotoksisite ve hepatotoksisite gibi yan etkilerden dolayı kullanımı sınırlıdır. Bu yan etkilerden korunmak için kanser tedavisi esnasında bazı antioksidan maddeler toksisiteyi engelleyebilir. Silimarin gibi antioksidan maddeler hücre koruyucu özellige sahiptirler. Bu çalısmada; deney hayvanlarında siklofosfamid (50, 100 ve 150 mg/kg dozlarda) ile olusturulmus toksisitenin silimarin (100 ve 200 mg/kg dozlarda) ile olası koruyucu rolü arastırıldı. Mevcut bu çalısmada; ? Lökosit, trombosit ve kemik iligi çekirdekli hücrelerinde, ? Serum Alanin amino transferaz (ALT), Aspartat amino transferaz (AST) ve Laktat dehidrogenaz (LDH) enzimlerinde, ? Karaciger Malondialdehid (MDA) seviyesinde, ? Karaciger katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GPx) enzimlerindeki önemli degisiklikler arastırıldı. Bu çalısmadan elde edilen sonuçlar silimarinin siklofosfamid kaynaklı toksisiteyi azaltabilecegi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Cyclophosphamide is a widely used antineoplastic drug, which could cause toxicity of the normal cells due to its toxic metabolites. As a alkylating agent, cyclophosphamide has been proposed for high-dose therapy, however hematoxicity, hepatoxitcity and urotoxicity are dose-limited side effects. To avoid these toxic side effects, some antioxidant agents should detoxify during the cyclophosphamide chemotherapy for neoplastic disorders. Antioxidant agents like silymarin has a cytoprotective action. In this study, the possible protective role of silymarin (100 and 200 mg/kg body weight) towards the tissue defence system in the toxicity induced by Cyclophosphamide (50, 100 and 150 mg/kg body weight) was studied in the experimental rats.