Jameson flotasyon hücresinde ince taneli kompleks bakır cevherlerinin zenginleştirilebilirliği
Possible concentration of fine size complex copper ores in Jameson cell
- Tez No: 179012
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHRİ ÖTEYAKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Jameson Flotasyon Hücresi, Flotasyon Verimi, Cu-Zn Flotasyonu, Jameson flotation cell, flotation recovery, Cu-Zn flotation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Jameson Flotasyon Hücresi, flotasyonu sorunlu olan ince taneli minerallerin zenginlestirilmesinde kullanılan ve flotasyon performansı yüksek bir alettir. Çalısma prensipleri ve dizaynı açısından diğer flotasyon makinelerinden farklılıklar gösteren Jameson hücresinin düsey borusunda tane ve kabarcık arasında gelisen flotasyonun mikro olayları, hücre kısmında ise agrega ve gang minerallerinin birbirinden ayrıldığı zenginlesme gerçeklesir. Çesitli metalik minerallerin ve endüstriyel hammaddelerin flotasyonunda pilot ve endüstriyel boyutta basarı ile kullanılan Jameson hücresinde, hücre çapı, düsey boru çapı, nozzle çapı, düsey boru içinde olusan hold-up miktarı, düsey boru dalma derinliği, besleme, atık ve yıkama suyu debileri gibi verimi etkileyen birçok aletsel parametre vardır. Bu parametrelerin ayrıntılı olarak incelenmesi ve ülkemiz için yeni bir teknoloji olan Jameson flotasyon hücresinde ince boyutlarda serbestlesen metalik cevherlerin zenginlestirilebilirliğini görmek amacıyla bu çalısma gerçeklestirilmistir. Kompleks bakır-çinko flotasyonunda, cevherin mineralojik yapısı, minerallerin uygun serbestlesme boyutu, kullanılacak reaktif seçimi ve kullanılacak flotasyon aletinin teknolojik yapısı oldukça önemlidir. Bu çalısma kapsamında flotasyonu özellikle oksitlenme ve tane boyutundan dolayı sorunlu olan Doğu Karadeniz Bölgesi ince taneli kompleks sülfürlü bakır-çinko cevheri çalısılmıstır. Cevherin serbestlesme boyutu mikroskobik ve flotasyon yöntemiyle tespit edilerek Jameson hücresinde zenginlestirilebilme olanakları arastırılmıstır. Flotasyon verimi ve konsantre tenörü üzerine çalısma parametreleri olan; katı oranı, düseyboru dalma derinliği, jet uzunluğu ve bias faktörünün etkileri incelenmistir. Yapılan deneysel çalısmaların sonuçlarına göre, Jameson flotasyon hücresinin ince taneli kompleks sülfürlü kursun-bakır-çinko cevherlerinin zenginlestirilmesinde kullanılabileceği görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Jameson flotation cell is a type of flotation device that has a high flotation performance and used for fine grained minerals having problematic flotation behavior. While micro events of flotation occur into a downcomer, which differ from other flotation devices in point of operation principles and design, beneficiation occurs into the cell part by separation of gangue minerals and aggregates. There are several equipment parameters, i.e. cell diameter, downcomer diameter, nozzle diameter, hold-up into the downcomer, plunging length of downcomer, feed, tailing and wash water flowrates, effect the recovery of the Jameson cell, which is used for beneficiation of various metallic and industrial raw materials in pilot and full scale. This study carried out to investigate these parameters in a detail and to show the beneficiation possibilities of the metallic ores liberated in fine sizes by the use of Jameson cell is a newcomer flotation device for our country. In the complex copper-zinc flotation; mineralogical structure of ore, suitable liberation size of minerals, reactive selection and technological structure of flotation device are considerably important. In the present study; fine grained complex copperzinc ore of Doğu Karadeniz Region, which has problematic flotation behavior due to the very fine size and quick oxidation problem, was used. Beneficiation possibilities of the ore, by using the Jameson cell, were examined by determining the liberation size with macroscopic method and flotation. Effects of the solid ratio, downcomer plunging length, jet length and bias factor, are the effective parameter on flotation recovery and grade, were investigated in this study. According to experimental study; Jameson flotation cell can be effectively used for fine grained complex lead-copper-zinc ores.