Biyoteknolojik olarak fenoliklerin giderimi
Biotechnological removal of phenolics
- Tez No: 179017
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARZU ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fenolik, Organo kil Nanokompozit, Atıksu, Horseradish Peroksidaz, Phenolic, Organo-clay Nanocomposite, Wastewater, Horseradish Peroxidase
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, simektit (S), kuartamin modifiye organosimektit (QS) ve polistiren modifiye organosimektit (PS/QS) kullanarak atık sulardan bütillenmiş hidroksi anisol (BHA), 4-aminofenol (AF), 4-aminotiyofenol (ATF), 4- merkaptofenol (MF) ve pentaklorofenol (PKF) fenoliklerinin enzim temelli polimerizasyonla giderimlerine pH, zaman, horseradish (yaban turbu) peroksidaz (HRP) miktarı gibi parametrelerin etkileri ortaya konulmuştur. Bu amaçla, fenoliklerin sulu çözeltilerinden HRP enzimi varlığında polimerleştirilmeleri yoluyla giderimleri, sulu çözeltilerde azalan BHA, AF, ATF, MF ve PKF derişimleri ortaya konularak belirlenmiştir. Ayrıca model fenolik olarak seçilen ATF için FTIR, 13C CP/MAS NMR ve MALDI-TOF-MS ile karakterizasyon işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, It has been exhibited the effects of parameters such as pH, time, the amount of horseradish (HRP) peroxidase on the enzyme based polymerization for the removal of Butylated Hyroxyanisole (BHA), 4- Aminophenol, 4-Aminothiophenol, 4-Mercaptophenol and Pentachlorophenol phenolics from wastewater using Smectite (S), Quartamine modified Organosmectite (QS) and Polystirene Modified Organosmectite (PS/QS). For this purpose, the removal of polymerized phenolics from aqueous solutions in the presence of HRP enzyme has been investigated considering the decreased amount of BHA, AF, ATF, MF and PKF in aqueous solutions. In addition, FTIR, 13C CP/MAS NMR and MALDI-TOF-MS characterization studies have been done for the model phenolic ATF.