Web uygulamalarında web servislerinden faydalanılarak çoklu kullanıcı yönetim sistemi
Multi user management system in web applications using web services
  1. Tez No: 179016
  2. Yazar: HALE NUR BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Web Servisleri, Kullanıcı Tanımlama, Kullanıcı Yetkilendirme, Kimlik Yönetimi, Web Services, Authorization, Authentication, Identity Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Hızlı gelişen teknoloji, yaygınlaşan web uygulamaları ve kullanıcılarla interaktif iletişim kimlik yönetimi kavramını ortaya çıkartmıştır. Web uygulamalarında interaktif iletişim sonucunda kullanıcı tanımlama ve yetkilendirme için değişik yöntemler kullanılmaktadır. Bir organizasyon içinde geliştirilen çeşitli web uygulamaları için kullanıcı tanımlama ve yetkilendirmede, her uygulama için ayrı ayrı kullanıcı tabloları, kullanıcılarla ilişkili roller tanımlanabilir ve uygulama içinde kod bazlı takip yapılabilmektedir. Fakat böyle bir mevcut yapı içinde kullanıcılar organizasyon yapısı içinde olduğundan her uygulamanın kendi kullanıcılarını yönetmesi, hem veri tekrarlanmasına, hem zaman kaybına, hem de organizasyon içinde bilgileri değişen kullanıcının takibini yaparak güncel verilerinin tutulmasında zorluklar çıkartmaktadır. Bu tezde, web servislerinden faydalanarak merkezi bir kullanıcı yönetim uygulaması tasarlanarak geliştirilmiş ve organizasyon içindeki kullanıcı bilgileri mevcut LDAP(Lightweight Directory Access Protocol) sunucusundan alınarak veri tekrarı önlenmiş ve kullanıcı verisinin güncelliği korunmuştur.
Özet (Çeviri)
Rapid developing technology, widespread web applications and the interactive communication with users introduced the concept of the identity management. As a result of the interactive communication of the web applications, different ways are used for user authentication and authorization. For the many developed web applications in an organization, in the authentication and authorization, for each applications different user tables, and roles related with users can be defined and code based following in the application can be done. But in such an available structure cause the users are in the organization structure, managing of each applications users, causes both the repetation of data, loss of time, and difficulties of the handling current data of the changing user data in the organization. In this thesis, a central user management application using web services is designed, developed and user information in the organization is taken from the LDAP(Lightweight Directory Access Protocol) server, so repetation of the data is avoided and current user data is saved.