Mimarlık ve sinema etkileşiminin sinemasal mekana etkileri ve Nuri Bilge Ceylan sinemasından bir örnek: ?Uzak?
The expansions of the interaction between architecture and cinema and it?s effect on cinematic scenes and examination of a movie of Nuri Bilge Ceylan : ?Uzak?
  1. Tez No: 179024
  2. Yazar: SİBEL ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAY ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Mimarlık, Sinema, Film, Anlatı, Fotoğraf, Space, Architecture, Cinema, Movie, Narration, Photography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada mimarlık ve sinema etkileşiminin açılımları ve sinemasal mekana etkileri ele alınmıştır. Sinema ve mimarlığın tarihsel gelişimleri ve bu süreçte birbirleriyle olan etkileşimleri, mimarlıkta mekan kavramının açılımı, sinemada mekan kavramının kurucu öğeleri ve bileşenleri ile Türk sinemasında mekan algısı konusu irdelenmiştir. Günümüz Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden biri olan Nuri Bilge Ceylan'ın ?Uzak? filmi mimarlık ve sinema etkileşiminin incelendiği bu çalışma için seçilmiştir. Bu film insanların duygularına, düşüncelerine ve çevreleri ile kurdukları ilişkilere aracı olan veya bunu engelleyen mekanları yansıtan sahneleri ile ele alınmıştır. Mimarinin konusu olan gerçek mekanların sinemasal anlatımı güçlendiren, zenginleştiren özellikleri dikkat çekicidir. Bu çalışma literatür araştırması ve örnek olarak seçilen filmin gerçek mekanfilmsel anlatım-filmsel mekan analizi üzerinden elde edilen veriler ışığında çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The expansions of the interaction between architecture and cinema and it?s effect on cinematic scenes are discussed in this thesis. The historical progress of cinema and architecture and their interaction during this process, the extraction of architectural scenes, the foundations of the cinematic scenes concept and the perception of the scenes in Turkish Cinema have been explicated all together. The film ?Uzak? which has been directed by Nuri Bilge Ceylan who is one of the most succesfull directors of Turkish Cinema been selected for this work. This film is explicated considering the scenes in spaces affect human emotions, thoughts and their interaction with their surroundings both in a positive and negative manner. The empovering and enriching effect architectural scenes on the expressions in cinema has been significant. The work was a result of the literature survey on the area of interest and the data derived from the analysis of real scenes-cinematic expression- cinematic scenes in the selected case study.