Fe-Al-Zr esaslı alaşımların yüksek sıcaklık oksidasyon özelliklerinin belirlenmesi
Determination of high temperature oxidation behaviors of Fe-Al-Zr based alloys
- Tez No: 179100
- Danışmanlar: PROF.DR. REMZİ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demir alüminatlar, Fe-Al-Zr alasımları, Oksitlenme, Iron aluminides, Fe-Al-Zr alloys, oxidation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yüksek sıcaklıklarda yüksek akma dayanımı degerlerine sahip Fe-Al-Zr üçlü sisteminden iki fazlı yapıya sahip Fe77,5Al20Zr2.5, Fe75,5Al20Zr2,5Cr2, Fe77,4Al20Zr2,5Y0,1 ve Fe77,4Al20Zr2,5Cr2,5Y0,1 (% atomik) alasımları vakumda ark ergitme teknigiyle Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Metalurji Enstitüsü laboratuarlarında üretilmistir. Bu alasımların yüksek sıcaklık oksidasyon özellikleri, döküm halleri ve 1000°C' de 100 saat ısıl islem görmüs halleri için; 700, 800, 900 ve 1000°C' de termogravimetrik analiz yöntemi ile incelenmistir. Alasımlar 24 saat süre ile belirtilen sıcaklıklarda saf oksijen akıs ortamında oksitlenmis ve daha sonra oksitlenme deneyinden elde edilen veriler kullanılarak alasımların parabolik hız sabitleri belirlenmistir. Üretilen alasımların 900°C' ye kadar olan oksitlenmede koruyucu bir oksit tabakası olusturdugu bulunmustur. Diger alasımlarla karsılastırıldıgında 1000°C' deki oksitlenmeye karsı en dayanıklı alasımın Fe77,5Al20Zr2,5 alasımının döküm hali oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Fe77,5Al20Zr2.5, Fe75,5Al20Zr2,5Cr2, Fe77,4Al20Zr2,5Y0,1 and Fe77,4Al20Zr2,5Cr2,5Y0,1 (% at.) alloys which have high oxidation resistance and yield strength at high temperatures have been produced by arc melting at the laboratories of Metallurgical Institute of Eskisehir Osmangazi University. High temperature properties of these alloys were studied by thermogravimetric analysis for as-cast and heat treated states at temperatures of 700, 800, 900 and 1000°C. Alloys have been oxidized for 24 hours in the flowing pure oxygen atmosphere and then using the experimental data, parabolic rate constants for the alloys were determined. It?s seen that the alloys were found to form protective scales up to 900°C. The results showed that the most resisting alloy to oxidation was as-cast Fe77,5Al20Zr2,5 alloy.