Zağnos Vadisi'nde kentsel dönüşüm
Urban regeneration in the Zagnos Valley
  1. Tez No: 179161
  2. Yazar: ŞEYDA BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA E. AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Yenileme, Kentsel Sağlıklaştırma, Urban Transformation, Urban Renewal, Urban Rehabilitation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  12. Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kentler zaman içerisinde sosyal, ekonomik ve fiziksel yönden değişim yaşamaktadırlar. Kentsel mekanda yaşanan değişim ve dönüşümler zaman içerisinde sürekli gerçekleşmektedir. ?Kentsel dönüşüm? kavramı, kent planlama yazınında kentlerde yaşanan olumsuz değişimlere verilen bir cevap olarak görülmektedir. İlk olarak sanayileşme ve Dünya Savaşları sonrasında ortaya çıkan olumsuz durumun çözümü olarak kent planlamada yerini alan ?kentsel dönüşüm? kavramı, ilerleyen yıllarda varolmaya ve farklı sorunlara çözüm aramaya devam etmiştir.Ülkemizde de son yıllarda kentsel dönüşüm projeleri ile çeşitli kentsel sorunlara çözüm aranmaya çalışılmaktadır. Ancak kentsel dönüşümün sosyal ve ekonomik yönlerden de ele alınması gereken bir bütün olduğu unutulup yalnızca mekansal boyutuyla değerlendirilmektedir. Bir bütün olarak ele alınmadığında, çeşitli sorunlar ortaya çıkmaktadır.Bu çalışmanın amacı Türkiye'de henüz yeni sayılabilecek kentsel dönüşüm kavramına açıklık getirmek ve Trabzon Zağnos Vadisi'nde yaşanan kentsel dönüşümü, mekansal ve sosyal yönden değerlendirmektir. Bu çalışma ile birlikte literatür çalışmaları yapılıp, Zağnos Vadisi'nin tarihsel gelişimini ortaya koymak için çeşitli kurumlardan veriler toplanıp, değerlendirilmiştir. Ayrıca, dönüşüm alanında yaşamış olan kişilerle görüşme yapılıp Zağnos Vadisi'nde yaşam ve Zağnos Vadisi'nde yaşanan dönüşümle ilgili görüşleri alınmıştır.Yapılan anket çalışması ile şu sonuçlara erişilmiştir: Zağnos Vadisi'nde yaşanan dönüşüm mekansal olarak ele alınmış, sosyal boyut göz ardı edilmiştir. Dönüşüm alanında yaşayanlar, proje sürecine dahil edilmemiştir. Bu kişilere alanı terk etmekten başka bir seçenek sunulmamıştır.
Özet (Çeviri)
Cities have been experiencing social, economic and physical changes for a long time. Changes and transformations experienced in the urban environment are continuously happening along time. The term ?urban regeneration? is seen as an answer given to the negative changes in the urban planning literature. The term ?urban regeneration?, which was initially appeared as a solution to the negative effects experienced just after industrialization and world wars, continued to be existed and tried to find solutions to different problems.Also, in our country, in the last years there have been some efforts to find solutions for various urban problems with urban regeneration projects. However, it has been ignored that urban regeneration should be handled with social and economic aspects as a whole instead of considering just its location aspect. Various problems have been emerged when it hasn?t considered as a whole.The aim of this study is to clarify the term?urban regeneration? which is very new in Turkey and to evaluate the urban regeneration experienced in Zağnos Valley in Trabzon from economic, social and location aspects. Along with this study, a literature study was performed, special data were collected from related institutions to explain the historical background of Zağnos Valley and the data were evaluated. Also, interviews have been conduct with the residents of the Valley to find out their ideas for the life and urban regeneration experience in the Zağnos Valley.These results were collected with the survey study: The regeneration period experienced in Zağnos Valley was observed for the spatial. People who lived in the regeneration area were not considered in the project period. It had not given any option for these people except from the leaving the area.