Öğretmenlerin yeni ortaöğretim matematik öğretim programının ölçme değerlendirme boyutuna bakışlarının incelenmesi
Examination teachers? views on the measurement and assessment dimension of new secondary school mathematics curriculum
  1. Tez No: 179214
  2. Yazar: MERAL CANSIZ AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN BAKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ortaöğretim Matematik Öğretim Programı, Ölçme Değerlendirme, Bakış, New Secondary School Mathematics Curriculum, Measurement and Assessment, View
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 378
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin yeni ortaöğretim matematik öğretim programının ölçme değerlendirme boyutuna bakışlarını incelemektir. Bu amaçla, öğretmenlerin ölçme değerlendirme ile ilgili ön düşünceleri, uygulama sürecini hangi unsurların nasıl etkilediği ve öğretmen tutumlarında nasıl bir değişim olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın verileri, açık uçlu sorulardan oluşan form (N=17), bir yıl boyunca iki öğretmen ile derinlemesine yapılan mülakatlar, gözlemler, tutum ölçeği (N=181) ve araştırmacı notları ile betimsel ve yorumlayıcı yaklaşımlar kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen nitel verilerin NVivo 7 programı yardımıyla yapılan analizi sonucunda, öğretmenlerin öğretim programının ölçme değerlendirme boyutuna bakışlarını etkileyen temalar belirlenmiştir. Ayrıca kendisi de bir öğretmen olan araştırmacının süreç içerisinde yaşadıkları da, elde edilen tüm bu veriler ile ilişkilendirilerek benzerlik ve farklılıklarına göre sunulmuştur.Araştırmanın sonuçları, öğretmenlerin ölçme değerlendirme ile ilgili olarak sahip oldukları kültürünün, ölçme araçlarının kullanılabilirliğinin, alt yapı şartlarının, öğretmenlerin yeni rollerinin, bilgilendirme faaliyetlerinin yetersizliğinin ve ölçme değerlendirmenin öğrenci öğrenmesindeki rolünün öğretmenlerin yeni ortaöğretim matematik öğretim programının ölçme değerlendirme boyutuna bakışlarını etkilediğini göstermiştir. Tutum ölçeğinin ön test ve son test uygulamasından elde edilen nicel verilerin bağımlı t-testi kullanılarak yapılan analizi sonucunda, süreç içerisinde öğretmen tutumlarında anlamlı bir farklılığın ortaya çıkmadığı belirlenmiştir. Tüm bu sonuçlar, yapılan öğretim programı değişikliği ile ölçme değerlendirme boyutuna yönelik hedeflenen değişimin yaşanmadığını ortaya koymuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda alınabilecek önlemlere ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the teachers? views on the measurement and assessment dimension of the new secondary school mathematics curriculum. For this purpose, previews of teachers on the measurement and assessment, the components and the way that affected the application process and the changes on the teachers? attitudes were determined. The data of the research were collected with a form including open-ended questions (N=17), the detailed interviews which had been conducted with two teachers for one year, observations, the attitude scale (N=181) and the researcher?s notes by using descriptive and interpretive research. As a result of the qualitative data analysis made by the help of the programme ?NVivo 7?, the components affecting the teachers? views on the measurement and assessment dimension of the curriculum were determined. In addition, during this process, as being a teacher herself, the researcher?s experiences were related with all this data and presented according to their similarities and differences.The results of the research have shown that the culture that the teachers have about the measurement and assessment, the usefulness of the measurement forms, the infrastructural conditions, the teachers? new roles, the insufficiecy of informing activities and the role of measurement and assessment on students? learning affect the teachers? views on the measurement and assessment dimension of the new secondary school mathematics curriculum. As a result of the paired sample t-test analysis of the quantitative data gained from the attitude scale?s pre-test and post-test application, it is determined that no meaningful differences on teachers? attitudes have arised. All these results have shown that with the curriculum change that is made, the target change on the measurement and assessment dimension hasn?t been reached. Through the results of the research suggestions for the precautions which could be taken and the suggestions for researchers were made.