3-aminokuinazolinondan türemiş iminlerin sentezi ve katalitik enantiyoseçici aromatik aldehitlere dietilçinko kaltılmaları
Synthesis of 3-aminoquinazolinone derived imines and catalytic enantioselective diethylzinc addition to aromatic aldehydes
- Tez No: 179298
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SABRİ ULUKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 3-Aminokuinazolinon, min, Amino Alkol, Schiff Bazı, Enantiyoseçici Reaksiyon, Katalitik, Kiral Alkol, Dietilçinko, Organoçinko, 3-Aminoquinazolinone, Imine, Amino Alcohol, Schiff Base, Enantioselective Reaction, Catalytic, Chiral Alcohol, Diethylzinc, Organozinc
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalısmasında, optikçe saf L-laktik asitten baslayarak 3-Amino-2-((S)-1-hidroksietil)- 3H-on bilesigi dört basamakta ve %45 verimle gerçeklestirilmistir. Daha sonra sentezlenen 3-Amino-2-((S)-1-hidroksi-etil)-3H-on bilesigi, bir seri aldehit ile reaksiyona tabi tutularak bunlardan meydana gelen iminleri elde edilmis ve elde edilen iminlerin herbirinin karakterizasyonu (1H ve 13C NMR elemental analiz IR vb..) özelliklede yüksek verimli sıvı kromatografisi (HPLC) sonuçları alındıktan sonra çalısmamızın bir sonraki basamagına geçilmistir. Son basamakta, tüm karakterizasyonları yapılan ve optikçe saf olduklarına karar verilen iminlerin tamamının katalitik enantiyoseçici aromatik aldehitlere dietilçinko katılmaları reaksiyonu gerçeklestirilmistir. Buradan elde edilen optikçe aktif (S)-1-fenil-1-propanolün enantiyo asırılıkları HPLC yada gaz kromatografisi yöntemleriyle ile kiral kolonlar kullanılarak kontrol edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, optically pure 3-Amino-2-((S)-1-hydroxy-ethyl)-3H-quinazo lin-4-one was synthesised in four steps and %45 overall yield starting form optically pure L-lactic acid. Afterwards, 3-Amino-2-((S)-1-hydroxy-ethyl)-3H-quinazolin-4-one was condensed with a series of aromatic aldehydes gave imines and all imines were characterised using 1H and 13C NMR, IR, Mass Spectrometers, Elemental Analysis, Melting Points and Polarimeter. Purity of all the imines were checked by HPLC using a chiral column and used further. In the final step, optically pure imines were used in catalytic enantioselective diethyzinc addition to aromatic aldehydes gave (S)-1-phenyl-1-propanol. Enantiomeric excess of the alcohol was monitored by either HPLC or GC.