Bazı 3,4-disubstitue-4,5-dihidro-1h-1,2,4-triazol-5-on türevlerinin susuz ortamda pKa değerlerinin tayini
Determination of pKa values of some 3,4-disubstitue-4,5-dihydro-1h-1,2,4-triazol-5-one derivatives in non-aqueous media
  1. Tez No: 179299
  2. Yazar: ELİF ŞANLI AÇIKOL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİKRET AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-Disübtitüe-4, 5-dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on Türevleri, Susuz Ortam Titrasyonları, pKa Degerleri, Yarı-Nötralizasyon Metodu, 4-Disubstitue-4, 5-dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one Derivatives, Non-Aqueous Media Titrations, pKa Values, Half-Neutralization method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmada, 3,4-disubstitue-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türevlerinin asetonitril, N,N-dimetilformamit, tert-butil alkol ve 2-propanol çözücülerinde tetrabutilamanoyum hidroksit ile susuz ortamda potansiyometrik titrasyonları yapılarak, yarı-nötralizasyon metodu ile pKa degerleri bulundu. Susuz ortamda çözücü olarak amfiprotik nötral çözücülerden 2-propanol ve tert-butil alkol, dipolar aprotik çözücülerden asetonitril ve N,N-dimetilformamit tercih edilmistir. Titrant olarak susuz ortam titrasyonlarında genis kullanım alanı olan tetrabutilamonyum hidroksidin (TBAH) 2-propanoldeki çözeltisi kullanılmıstır. Titrasyon sonucunda elde edilen sonuçlar tablolar ve grafikler halinde verilmistir. Grafikler incelendiginde S seklinde tipik titrasyon egrileri elde edilmistir. Yarınötralizasyon metoduyla elde edilen veriler ve grafikler kullanılarak bilesiklerin çözücülerdeki asitlik sabitleri hesaplanmıstır. 3,4-disubstutie-4,5-dihidro-1H-1,2,4- triazol-5-on bilesiklerinin degisik çözücülerdeki asitlik kuvvetleri çözücünün dielektrik sabiti ve otoprotoliz sabiti incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, some 3,4-disubstitue-4,5-dihydro-1,2,4-triazol-5-one derivatives were chosen to obtain pKa values. The acidity costants were determined by using potentiometric titration method. The chosen derivates were titrated with tetrabutylammonium hydroxide in solvents of dimethylformamide, tert-butyl alcohol, 2-propanol and acetonitrile. In non-aqueous medium, 2-propanol and tert-butyl alcohol among the amphiprotic type, and acetonitrile and N,N-dimethylformamide among the dipolar aprotic type were preferred as solvent. Tetrabuthylamonnium hydroxide (TBAH) in 2-propanol, a titrant widely used in non-aqueous titrations, was used as titrant in all titrations. The results obtained from the titrations are presented in tables and graphs. Typical S-shaped titration curves are observed in the graphs. The were investigated.