Bazı yeni 4-(4-etoksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1h-1,2,4-triazol-5-on bileşiklerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması ve bazı özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of some new 4-(4-ethoxybenzilidenamino)-4,5-dihidro-1h-1,2,4-triazol-5-one compounds, investigating their structures and clarifiying properties
- Tez No: 179297
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 3-alkyl(aryl)-4-amino-4, 5-dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one, potentiometric titration, acidity, Schiff base, anti-oxidant
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalısmada 6 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bilesiklerinin 4-etoksibenzaldehid ile reaksiyonları incelenmis ve 6 adet yeni 3- alkil(aril)-4-(4-etoksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bilesigi elde edilmistir. Sentezlenen yeni bilesiklerin 4 farklı susuz çözücüde (izopropil alkol, N,Ndimetilformamid, tert-butil alkol, aseton) tetrabutilamonyum hidroksit (TBAH) ile potansiyometrik olarak titrasyonları yapılarak pKa degerleri tayin edilmistir. Ayrıca sentezlenen yeni bilesiklerin antioksidan özellikleri incelenmistir. Çalısmada elde edilen yeni bilesiklerin yapılarının aydınlatılması için IR, 1HNMR, 13C-NMR ve UV spektroskopisi yöntemleri kullanılmıstır. Anahtar Kelimeler : 3-Alkil(aril)-4-(4-etoksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4- triazol-5-on, potansiyometrik titrasyon, asitlik, Schiff Bazı, antioksidan.
Özet (Çeviri)
In this study, the reactions of six 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4- triazol-5-one compounds with 4-ethoxybenzaldehyde were investigated and six new 3- alkyl(aryl)-4-(4-ethoxybenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were obtained. Potentiometric titrations of synthesized new compounds in the four different non-aquaous solvents (aceton, 2-propanol, tert-buthyl alcohol, N,Ndimethylformamide) were done with TBAH as a titrant to yield pKa values. In addition anti-oxidant properties of synthesized new compounds were investigated. In order to identify the new compounds synthesized in the study, combustion analyses and spectroscopic methods including IR, 1H-NMR, 13C-NMR and UV were used.