Kars ve civarı Helophoridae ve Hydrophilidae (Ordo:Coleoptera) familyaları üzerine faunistik bir araştırma
A faunistic resarch on Helophoridae and Hydrophilidae (Ordo:Coleoptera) families in Kars and its disticts
- Tez No: 179377
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ KIRPIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kars, Helophoridae, Hydrophilidae, Coleoptera, aedeagofor, Kars, Helophoridae, Hydrophilidae, Coleoptera, aedeagophore
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada, Kars merkez ve ilçelerindeki akarsu, dere, ırmak, nehir, göl, gölcük ve su birikintilerindeki bitki ve yosunlar arasında yasayan Helophoridae ve Hydrophilidae (Polyphaga, Coleoptera) familyalarına ait örnekler toplanmıstır. Toplam 6 cinse ait 17 tür ve 1 alttür tespit edilmistir. Bu türler; Helophorus (Atracthelophorus) brevipalpis, Helophorus (A.) arvernicus, Helophorus (Helophorus) aquaticus, Helophorus (Rhopalhelophorus) frater, Helophorus (R.) hilaris, Helophorus (R.) discrepans, Coelostoma orbiculare, Berosus spinosus, Laccobius (Microlaccobius) gracilis, Laccobius (Dimorpholaccobius) hauserianus, Laccobius (D.) simulatrix, Laccobius (D.) sipylus, Laccobius (D.) sulcatulus, Laccobius (D.) syriacus, Laccobius (D.) obscuratus aegaeus, Hydrobius fuscipes, Enochrus bicolar, Enochrus fuscipennis'dir. Toplanan örneklerin altfamilya, cins, altcins ve tür teshis anahtarları yapıldı. Genital organlarının (aedeagofor) çizimi yapıldı. Örneklerin literatürde verilen özellikleri ile kaydedilen özellikler kısaca tartısıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was collected the speciemens belonging to families of Helophoridae and Hydrophilidae (Polyphaga, Coleoptera) from shallow areas of the various running waters, valleys, rivers, springs, streams, ponds, pools and water masses in Kars centrum and its districts. Totaly 17 species and 1 subspecies belonging to 6 genus were established. Of these; Helophorus (Atracthelophorus) brevipalpis, Helophorus (A.) arvernicus, Helophorus (Helophorus) aquaticus, Helophorus (Rhopalhelophorus) frater, Helophorus (R.) hilaris, Helophorus (R.) discrepans, Coelostoma orbiculare, Berosus spinosus, Laccobius (Microlaccobius) gracilis, Laccobius (Dimorpholaccobius) hauserianus, Laccobius (D.) simulatrix, Laccobius (D.) sipylus, Laccobius (D.) sulcatulus, Laccobius (D.) syriacus, Laccobius (D.) obscuratus aegaeus, Hydrobius fuscipes, Enochrus bicolar, Enochrus fuscipennis were determined. Key for subfamily, genus, subgenus and species of collecting speciemens were arranged. The drawing and measurements of male genital organs (aedeagophore) were made. Characteristic properties of speciemens were discussed under the light of literatures.