Van Gölü havzası Noctuinae, Hadeninae, Cuculliinae, Acronictinae, Bryophilinae ve Heliothinae faunası ve ekolojisi üzerine araştırmalar (Noctuidae,Lepidoptera)
Studies on the fauna and ecology of Noctuinae, Hadeninae, Cuculliinae, Acronictinae, Bryophilinae and Heliothinae of Van Lake basin (Noctuidae,Lepidoptera)
  1. Tez No: 179409
  2. Yazar: HALİL ÖZKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖMER KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fauna, Ekoloji, Zoocoğrafya, Van Gölü Havzası, Noctuidae, Fauna, Ecology, Zoogeography, Van Lake Basin, Lepidoptera, Noctuidae
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 417
Özet
Bu çalışmada Van Gölü Havzası sınırları içerisinde yayılış gösteren Noctuinae, Hadeninae, Cuculliinae, Acronictinae, Bryophilinae ve Heliothinae altfamilyalarına ait türler faunistik, ekolojik ve zoocoğrafik açıdan araştırılmıştır. Arazi çalışmaları 2005-2007 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. ?Giriş? bölümünde, Noctuidae hakkında genel bilgiler, altfamilyaların ayırt edici özellikleri, araştırma alanının coğrafik özellikleri ve bitki örtüsü anlatılmıştır. ?Materyal ve Yöntem?' bölümünde araştırma alanının seçimi, örnek toplama ve hazırlama yöntemleri, teşhis ve değerlendirme ve Bulgular'ın yazılımı ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Bulgular bölümü 5 altbölüm halinde ele alınmıştır. ?Faunistik, taksonomik, ekolojik, biyolojik ve zoocoğrafik veriler? altbölümünde, 377'si tür, 23'ü cins düzeyinde toplam 400 takson altfamilyalarının içerisinde sunulmuştur. Bölümde ayrıca 14 farklı habitat kapsayan 33 çalışma lokalitesinin, koordinat ve araştırma tarihleri ile buralarda tespit edilen ekolojik, topoğrafik bulgular ve hakim bitki türleri verilmiştir. Arazi çalışmaları boyunca bölgede 480 bitki örneği toplanmıştır. Bu örneklerin botanik sahasında uzman kişiler tarafından teşhis edilmesi sonucunda 170'i tür diğerleri cins kategorisinde olmak üzere toplam 208 takson belirlenmiştir. ?Tartışma ve Sonuç? bölümünde faunistik, ekolojik ve zoocoğrafik bulgular ayrı altbaşlıklar altında ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulguların ve literatür bilgisinin birarada değerlendirilmesiyle bölgedeki tür sayısı 377'ye yükselmiştir. Bu sayı Türkiye Noctuidae faunasının (1226 tür) %30.75'ini temsil etmektedir. Tespit edilen türlerden 65'i Van, 100'ü ise Bitlis ili için yeni kayıttır. Böylece Noctuidae'ye ait tür sayısı Van'da 347'ye, Bitlis'te ise 168'e yükselmiştir. Zoocoğrafik açıdan, alanda Palearctic dışında yayılan türlerin temsil oranları şöyledir: Afrotropical (8), Oriental (6), Nearctic (5), Australic (3), Pacific (2), ve Neotropical (1).
Özet (Çeviri)
In this study species belonging to the subfamilies Noctuinae, Hadeninae, Cuculliinae, Acronictinae, Bryophilinae and Heliothinae inhabiting in Van Lake Basin were investigated in faunistical, ecological and zoogeographical standpoints. Fied studies were realized between 2005-2007 years. In ?Introduction? chapter, general information on Noctuidae, distinguishing characters of subfamilies, geographic features and vegetation of investigation area were explained. Explanations about choosing of investigaion area, the collecting and preparing methods of samples, identification, evaluation and the writing of ?Results? were stated In ?Material and Method? chapter. ?Results? chapter were treated in 5 subtitles. In the ?Faunistical, taxonomical, ecological, biological and zoogeographical data? part totally 400 taxa consisting of 377 in specific and 23 in generic level were presented within their subfamilies. Besides, coordinates and investigating dates of 33 studying localities including 14 different habitat tips were given within ecological, topographical data and dominant plant species determined in these areas. During the field studies 480 plant specimens were collected. After the identification of these samples by specialists totally 208 taxa of 170 identified in specific and the others in generic level were designated. In ?Discussion? faunistical, ecological and zoogeographical findings were treated in detail under the separate subtitles. With the evaluation of findings and literary data together the species number in studying area raised to 377. This result represents 30.75% of the Turkey Noctuidae Fauna (1226 species). Among the determined species, 65 species are new for Van, and 100 for Bitlis Provinces respectively. So the species of Noctuidae raised to 347 in Van and 168 in Bitlis. The ?represatations ratio? of species determined in point of zoogeographic aspects excluding Palearctic region is like that: Afrotropical (8), Oriental (6), Nearctic (5), Australic (3), Pacific (2), ve Neotropical (1).