Adilcevaz, Muradiye ve Erciş yörelerinde doğal olarak yetişen elmaların morfolojik, pomolojik ve fenolojik özelliklerinin belirlenmesi
Define the pomological, morphological and phonological characteristics of apples genotypes grown naturally in Adilcevaz, Erciş and Muradiye districts
  1. Tez No: 179410
  2. Yazar: YALÇİN YONAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAZANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Gen kaynakları, Seleksiyon, Van Gölü havzası, Apple, Gene sources, Selection, Lake Van Basin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma Van Gölü havzasında yer alan Adilcevaz, Erciş ve Muradiye yörelerinde doğal olarak yetişen mahalli elmaların pomolojik, morfolojik ve fenolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2006-2007 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, yörede çok sayıda çöğür orijinli elma genotipi belirlenmiş ve bunların arasından ümitvar olanlar seçilmiştir.Araştırma sonunda yazlık elmalardan Pamuk-II, Van-IV, Ekşi Van-III; güzlük ve kışlık elmalar sınıfına giren Karçıkan-II, Ekşi-V, Arapkızı-II, Arapkızı-III, Kızıl Elma, Sarıkız-I, Sarıkız-II elma genotipleri ümitvar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2006 and 2007 in order to define the pomological, morphological and phonological characteristics of local apples genotypes grown naturally in Adilcevaz, Erciş and Muradiye districts in Lake Van Basin. In this study, a lot of genotypes of apples with wild origin were defined and promising ones were selected.In the end of the study, the apple genotypes Pamuk-II, Van-IV, and Ekşi Van-III, classified as summer apples; and Karçıkan-II, Ekşi-V, Arapkızı-II, Arapkızı-III, Kızıl Elma, Sarıkız-I, and Sarıkız-II, classified as autumn and winter apples, are defined as promising ones.