Van Gölü havzasında yetiştiriciliği yapılan elmalarda Erwinia amylovora' nın neden olduğu ateş yanıklığı hastalığının tespiti ve hastalık oranının belirlenmesi
Detection of fire blight disease caused by Erwinia amylovora and the disease incidence in apple trees in Lake Van basin
  1. Tez No: 450448
  2. Yazar: CEVDET KIPÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AKKÖPRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş Yanıklığı, Elma, Erwinia amylovora, Van Gölü Havzası, Erwinia amylovora, Fire Blight, Malus communis, Van Lake Basin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Elma Van Gölü havzası için önemli bir ekonomik üründür. Bu çalışmanın amacı Van Gölü havzasında elma ağaçlarında Erwinia amylovora'nın saptanması ve Ateş yanıklığı hastalığının yayılım oranı ve hastalık oranının belirlenmesidir. Gözlem ve örnekleme 2015 yılında Haziran-Temmuz aylarında havzada ki iki ile bağlı 9 bölgeden (Van ili; Merkez, Edremit, Gevaş, Erciş, Muradiye ve Bitlis ili; Merkez, Tatvan, Adilcevaz, Ahlat) 41 bahçede gerçekleştirilmiştir. Bu bölgelerde yaygın olarak Golden Delicious, Starking Delicious ve lokal çeşitlerin üretimi yapılmaktadır. Ateş yanıklığı simptomuna sahip bitkilerden örnekler E. amylovora'nın tanılanması için toplanmıştır. Elde edilen izolatların tanılanması biyokimyasal testler, G1-F/G2-R primerleri ile moleküler ve duyarlı Deveci armut çeşidi fideleri ile patojenisite testleri ile gerçekleştirilmiştir. Havzadaki en yüksek ateş yanıklığı hastalık oranı % 6,006 ile Edremit'te ve en düşük oran % 0,0077 ile Ahlat ilçelerinde belirlenmiştir. Van gölü havzasının ortalama hastalık oranı ise % 0.23 tespit edilmiştir. Havzadaki ortalama hastalık yayılım oranı % 36 olarak belirlenir iken, maksimum yayılım oranı Erciş ilçesinde % 66.6 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Apple is an economically important product in Lake Van Basin. The aim of the study is to determine Erwinia amylovora, and incidence and prevalence of fire blight on apple trees in Lake Van basin. Observations and samplings were carried out in 41 apple orchards, which generally consist of Golden delicious, Starking and local varieties of apple, from 9 district (Van, Bitlis, Edremit, Gevaş, Tatvan, Adilcevaz, Ahlati, Erciş, Muradiye) in Lake Van basin in June-July 2015. The samples from apple trees having the fire blight symptoms were collected for identification of E. amylovora. Identification of obtained isolates was done by the phenotypic tests, molecular detection by G1-F/G2-R primer pair and pathogenicity on susceptible pear sapling (Deveci cv). The incidence of fire blight on apple orchards was detected in the range of 0.000077 and 0.06006 in Ahlat and Edremit districts, respectively, and the incidence of disease in all over the basin was detected as 0.23 percent. The disease prevalence on apple in the basin was 0.36 and maximum prevalence was in Erciş district with 0.666