Migren tedavisinde kullanılan indol türevi bileşiklerden naratriptan'ın redoks özelliklerinin incelenmesi ve voltametrik analizi
Investigation of redox properties of naratriptan, an indole derivative compound used in migraine treatment, and its voltammetric analysis
- Tez No: 179411
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHRE ŞENTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Naratriptan, Camsı karbon elektrot, Dönüşümlü voltametri, Diferansiyel puls voltametrisi, Miktar tayini, Naratriptan, Glassy carbon electrode, Cyclic voltammetry, Differential pulse voltammetry, Determination
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada migren tedavisinde kullanılan Naratriptan'ın camsı karbon elektrot üzerinde redoks özellikleri çalışılmıştır. Elektrot yanıtının destek elektrolitine, pH'ye, gerilim tarama hızına ve derişime bağımlılığını incelemek için dönüşümlü voltametri ve diferansiyel puls voltametrisi kullanılmıştır. Bileşiğin yükseltgenmesinin, çalışılan pH=2-12 aralığında tersinmez ve adsorpsiyon karakteristiklerine sahip difüzyon-kontrollü olduğu gösterilmiştir. Diferansiyel puls voltametrisi kullanılarak fosfat (pH=7) ve Britton Robinson (pH=8) tamponu içerisinde elde edilen sonuçlar, Naratriptan'ın miktar tayini için gözlenebilme sınırı sırasıyla 4.95x10-6 M ve 1.80x10-5 M olan yeni bir yöntem geliştirmeye olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; the redox properties of Naratriptan which is used in migraine treatment, have been examined at glassy carbon electrode. Cyclic and differential pulse voltammetry were used to investigate the dependence of electrode response on supporting electrolyte, pH, scan rate and concentration. The oxidation of compound was shown to be irreversible and diffusion-controlled with adsorption characteristic over the entire pH=2-12 range. The results in phosphate (pH=7) and Britton Robinson (pH=8) buffer allowed a new method to be developed for the determination of Naratriptan, with the detection limits of 4.95x10-6 M and 1.80x10-5 M, respectively, by differential pulse voltammetry.