Doğal ortamlardan denitirifikasyon yeteneği yüksek bakteri izolasyonu ve denitrifikasyonda kullanılabilirliklerinin araştılması
Isolation of denitrificant bacteries from native environments and investigation of use for denitrification
  1. Tez No: 179413
  2. Yazar: FATMA ESEN SARIGÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Atık su arıtımı, Denitrifikasyon, Nitrat Giderimi, Wastewater treatment, Denitrification, Nitrate removal
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada alttan havalandırmalı, sabit dolgu yataklı küçük bir arıtma tesisi inşa edilerek dolgu yatağı üzerinde gelişen biyofilmden izole edilen bakterilerin denitrifikasyon yetenekleri araştırılmıştır. Yüksek düzeyde denitrifikasyon yeteneği belirlenen suşların nitrat içerikli atık sudan NO3-N ve KOI giderim testleri yapılarak denitrifikasyon verimleri belirlenmiştir. Tesisten izole edilen bakterilerden 19'unun denitrifikasyon yeteneğine sahip olduğu bulunmuştur. Bu suşların NO3 içerikli atık sudan ortalama NO3-N gideriminin %95,7, KOI gideriminin %73, 8 olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu bakteriler sabit yataklı denitrifikasyon prosesinde de denitrifikant floraya NO3-N giderimine katkı sağladığı bulunmuştur. Bu denitrifikant suşların VİTEK 2 otomatize sistemiyle Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Comamonas testosteroni, Enterobacter cloacae, Alcaligenes faecalis, Citrobacter freundii türlerine ait olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, denitrification capabilities of bacteria, which were isolated from biofilm grown on the plug material of a small constructed laboratory scales wastewater treatment system having a fixed-bed and bottom airation, were investigated. Denitrification efficiency of these strains with high denitrification cababilities were idendified by using NO3-N and COD removal analysis from wastewater containing NO3. Total 19 of the bacteria isolated from the wastewater treatment system were found to have denitrification capabilities. NO3-N and KOI removal rate of these bacteria detected as 95,7% and 73,8%, respectively The isolated denitrificant bacteria were identified as Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Comamonas testosteroni, Enterobacter cloacae, Alcaligenes faecalis, Citrobacter freundii with VITEK-2 automated system.