Ülkemizde balık yemi üreten fabrikaların mevcut durumlarının tespiti üzerine bir araştırma
An investigation on the establishment of the current situation of the factories which fish foods in our coan
- Tez No: 179416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Balık, Durum tespiti, Karma yem, Yem fabrikaları, Fish, Defining the case, Food factories, Mix food
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Üç tarafı farklı ekolojik özellikteki üç denizle çevirili olan ülkemiz büyük bir su ürünleri potansiyeline sahiptir. Ülkemizde 2006 yılında yetiştiricilik yolu ile yapılan üretim 129 bin ton'dur. Bunun yaklaşık 57 bin tonu iç sulardan, 72 bin tonu ise denizlerden yapılan yetiştiricilikten sağlanmıştır. Ortalama bir kg balık elde etmek için yaklaşık 1.5 kg'lık yeme ihtiyaç olduğunu düşünürsek ülkemizde yıllık yaklaşık olarak 190 bin ton civarında balık yemine ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizdeki bu açığın kapatılmasında balık yemi üreten fabrikaların önemi daha da artmaktadır.Bu çalışma 2006 yıllı Temmuz-Ağustos aylarında Türkiye'de Balık yemi üretimi yapan fabrikalar gezilerek, daha önce hazırlanan anketlerin doldurulması ve fabrikaların teknik personelleriyle yapılan bire bir görüşmeler şeklinde yapılmıştır. Çalışmada, Türkiye'de balık yemi üretimi yapan belli başlı fabrikaların mevcut durumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerdeki balık yemi fabrikaları incelenmiştir.Araştırma sonucunda; Ülkemizde 19 adet balık yemi üretimi yapan fabrikanın bulunduğu bunlardan 9 tanesinin sadece balık yemi üretimi yaptığı, 10 tanesinin ise diğer karma yemlerin yanında balık yemi üretimi yaptığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada balık yemi üretimi yapan fabrikaların ağırlıklı olarak Ege Bölgesinde üretim yaptıkları ve bu fabrikalarda yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Alabalık, Sazan, Çipura ve Levrek yemlerinin üretildiği tespit edilmiştir.Ülkemizdeki balıkçılık üretim sektörünün hızla yayılması ve üretim kapasitelerinin artmasına paralel olarak yem fabrikalarının sayıları ve kapasiteleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
At our country which its three side?s to be turned by three different seas has a big potential of water product. In our country at 2006, production by breeding is 129 thousands of tons. 57 thousands of tons are from inside waters and 72 thousands of tons are from production of seas. If we think that for hawing a kilogram of fish we will need 1.5 kilogram of food, we will need 190 thousands of tons fish food for a year in our country. In our country factories of fish food are more important.This study has done at July-August months at 2006. And this study has done with ready inquiry and with conservation of factories technique personals. In this study, we aimed to determine the factories which products fish food. And for this aim fish food factories was investigated where the fishing is dense.The result of this investigation it has been found that nineteen fish food factories at our country. Nine of these products only fish food and ten of these products fish food and also mixed food. And in this study it has been found that the most of factories of fish food are at Aegean region and these factories products trout?s, carp?s, chip?s and sheet?s food.The sector of producing country is parallel with factories which produce rapid and their capacities are increasing.