Şamran Suyu'nun (Van) fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri üzerine araştırmalar
Investigations on physical, chemical and biologic features of Şamran Water, Van, Turkey
- Tez No: 179432
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: pollution, water quality, Şamran water
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, Van'a 25 km uzaklıkta, Gürpınar ilçesinin 6 km. güneybatısındaki kaynaktan çıkan ve tarihi bir kanalla ve kapalı borularla Van İl merkezine nakledilen Şamran Suyu'nun su kalitesi ve biyolojik özelliklerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Şamran suyu üzerinde, 2007-2008 yıllarında 4 örnekleme noktasında, yerinde su sıcaklığı, pH, debi, iletkenlik, çözünmüş oksijen, tuzluluk ölçümleri ile alınan su örneklerinde sertlik, alkalinite, kalsiyum, magnezyum, klorür, bikarbonat, ortofosfat, nitrat, nitrit analizleri yapılmıştır. Ölçüm ve analiz sonuçları ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilmiştir.Yapılan ölçüm ve analiz sonuçlarına göre, Şamran Suyu'nun akış rejiminin düzensiz olduğu, bu düzensizliğin kalite değişimine yansıdığı, sertlik ve tuzluluğun düşük suyun C3S1 sınıfında olduğu belirlenmiştir. Kaynağında içilebilir nitelikte olan su, Van Gölüne ulaşıncaya kadar çeşitli faktörler tarafından kirletilmektedir. Şamran Suyu temel olarak içme ve sulama suyu, alabalık üretimi, değirmencilik, elektrik üretimi, rekreasyon amacılarıyla kullanılmaktadır.Şamran suyu'nun kaynağında içme, sulama ve alabalık yetiştiriciliği su standartlarına uygun olduğu görülmektedir. Şamran kanalı ile açıktan Van il merkezine nakledilen sulama suyu'nun kirlenmesinde başlıca tarımsal ve evsel atıkların rol oynadığı ve bu atıkların besleyici elementlerin konsantrasyonunu arttırdığı, mikrobiyal florayı olumsuz etkilediği görülmektedir. Bu nedenle suyun kalitesini korumak için evsel ve tarımsal atıkların suya girişi kontrol edilmelidir.Anahtar Kelimeler : Kirlenme , Su Kalitesi, Şamran Suyu
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate of Şamran Water?s quality and biological features, that is originated from Gürpınar district and transfered by close pipeline and an open historical concret canal to centre of Van province.On the chosen four stations on Şamram Water in situ measurements of temperature, pH, flow rate, electrical conductivity, dissolved oxgen, salinity and labrotory analyses of hardness, alkalinity, bicarbonate, calcium, magnesium, clorid, orthophospat, nitrite, nitrate were made in years 2007-2008. The results of investigations and analysis were evaluated and concluded according to related water legislations.According the results of investigations it was determined that the water has irregular flow rate and this irregularity reflects to water quality changes. The hardness was moderate, salinity is very low water is belongs to C3S1 quality class. The water is drinkable in its sourche, but is being polluted by different factors its flow route to Lake Van. The Şamran water is used basically in drinking and irrigation, trout production, hydroelectric power, water mill and recreational purposes.The Şamran water?s quality is fitts to drinking, irrigation and trout farming water quality standards in its sourche. The main factors that pollutes of irrigation water that transfered in open concret canal are agricultural and domestic wastes. These wastes rises nutrient concentrations and changes microbial flora of water negatively. So introduction of domestic and agricultural wastes should be controlled to maintain the water quality.