Kolemanit mineralinin HClO4 çözeltilerinde çözünürleştirme kinetiği
Dissolution kineticks of colemanite in HClO4 solutions
- Tez No: 179433
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYCAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Boric acid, Boron mineral, Colemanite, Dissolution
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Türkiye dünyanın en büyük bor rezervlerine sahiptir. Kolemanit bor minerallerinin en yaygın olarak bulunanları arasındadır ve 2CaO.3B2O3.5H2O. kimyasal formülüne sahiptir.Bu çalışmada parameter olarak; tanecik büyüklüğü, reaksiyon sıcaklığı, çözelti konsantrasyonu, katı/sıvı oranı ve karıştırma hızı seçildi. Kolemanit mineralinin çözünme hızı tanecik boyutunun, katı/sıvı oranını azalmasıyla ve reaksiyonsıcaklığının artması, asit konsantrasyonunun armasıyla artarken; karıştıma hızından etkilenmediği görüldü.Yürütülen proses için bir model geliştirildi.Grafiksel ve istatiksel metodların uygulanmasıyla çözünme hızının homojen reaksiyon modeline uyduğu ve deneysel veriler ışığında matematiksel model yardımıyle çözünme hızının kimyasal reaksiyon kontrollü olduğu bulunmuştur.Anahtar kelimeler : Borik asit, Bor Mineralleri, Çözelti, Kolemanit
Özet (Çeviri)
There is the largest fraction of the world?s boron reserves in Turkey. Colemanite which is one of the most widely available boron minerals, has the chemical formula of 2CaO.3B2O3.5H2O. The parameters selected for the study are particle size, reaction temperature, acid concentration, solid to liquid ratios and stirring speed. The dissolution rate of colemanite was found to increase with decreasing particle size, with increasing reaction temperature and with increasing acid concentration, while it was not affected by stirring speed. A model equation was constructed for the process. Employing graphical and statistal methods, the dissolution rate, based on homogeneous reaction model and evaluation of the experimental data and the mathematical model revealed the dissolution process was found to be controlled by chemical reaction.